Omiljena zimnica na nov način: Pekmez od šljiva iz rerne i bez šećera!

by | septembar 11, 2023
pekmez od šljiva, džem od šljiva

Kome to pekmez od šljiva nije omiljena zimnica? On je zdrav, sladak i ukusan. Spremili smo da recepta: klasičan džem od šljiva i pekmez od šljiva iz rerne, bez dodavanja šećera

Ne postoji voćni namaz koji se toliko koristi koliko pekmez od šljiva! Palačinke, kolači, slatki doručak, biskviti, knedle nezamislivi su bez ove tradicionalne zimnice.

 

Kako se pravi pekmez od šljiva?

Pekmez od šljiva možete pripremati na nekoliko različitih načina, a najvažnija odluka koju treba da donesete jeste da li ćete dodavati šećer ili ne. Klasičan recept za pekmez od šljiva koji su pripremale naše bake podrazumeva dodavanje šećera i konzervansa, ali je zaista ukusnu zimnicu moguće pripremiti i bez dodatog šećera.

Što se konzervansa tiče, ukoliko ga ne koristite, znajte da ovakav pekmez ima kraći rok trajanja i obavezno je da ga držite u frižideru nakon otvaranja. Sa druge strane, ako koristite konzervans, trebalo bi da sačekate 4 do 6 nedelja nakon kuvanja do prve probe.

Da li su šljive zdrave?

Šljiva je bogata betakarotenom i mnogim drugim vitaminima: vitamin C, B1, folna kiselina, natrijum, bakar, magnezijum. Sadrži čak i gvožđe, kao i fitonutrijente zeaksantin, lutein i neohlorogensku i hlorogensku kiselinu.

Tradicionalni  pekmez od šljiva

Sastojci (mera za 4 tegle):

5 kg šljiva

1 kg šećera (količina se može smanjiti po ukusu na 800 grama)

1 konzervans

Priprema džema od šljiva

  1. Operite šljive, izvadite koštice i isecite ih na polovine ili četvrti. Pravilo je: što manji komadi, to kraće kuvanje
  2. Voće ređajte u šerpu u koju ćete kuvati – red šljiva pospite delom šećera i sve tako dok se ne potroše sve šljive i sav šećer. Dodajte i konzervans, a onda dobro promešajte. Prekrijte krpom i ostavite nekoliko sati, najbolje preko noći
  3. Kada počnete kuvanje – tegle koje ste prethodno oprali, stavite u rernu zagrejanu na 100 stepeni da se sterilišu i da budu spremne u isto vreme kada i džem
  4. Kada voće otpusti i šećer se istopi, kuvajte na tihoj vatri. Mešajte – ne sme da zagori!
  5. Nakon dvadesetak minuta, kada je voće omekšalo i počelo da pušta tečnost, po želji možete dodati malo cimeta ili štap vanile.
  6. Kuva se oko 40-45 minuta da smesa postane crna i gusta.

 

Kada je pekmez dovoljno gust?

Ako prvi put pravite ovu vrstu zimnice ili jednostavno niste sigurne kada je pekmez dovoljno gust, postoji jednostavan tekst koji koriste iskusne domaćice. Tokom kuvanja gornji deo kašike stavite u smesu. Ako kašika stoji, ne pada – dovoljno ste kuvale.

 

Video recept za pekmez od šljiva

Ovaj video pokazaće vam kako teče priprema pekmeza od šljiva.

Pekmez od šljiva iz rerne (bez šećera)

 

Sastojci:

šljive

cimet i rum po želji

Priprema:

  1. Oprati šljive, izvaditi koštice, odstraniti delove koji ne valjaju
  2. Zagrejati rernu na 200 stepeni
  3. Šljive staviti u tepsiju, a potom u rernu
  4. Nakon 20 minuta, smanjite temperaturu na 150 stepeni
  5. Dodajte cimeta i ruma, po ukusu i promešajte. Džem je ukusan čak i ako ne dodate ove začine
  6. Otvorite rernu blago, tako da može da izlazi para
  7. Pecite sve dok se džem ne zgusne uz povremeno mešanje. Vodite računa o tome da će se džem od šljiva dodatno zgusnuti tokom hlađenja
  8. Topao džem sipate u dobro oprane i na 100 stepeni zagrejane  tegle
  9. Povezujete celofanom ili zatvarate poklopcem i onda stavljate pod ćebe da se džem lagano hladi.

 

Prijatno!

 

Saveti da pekmez od šljiva iz rerne bude ukusniji

  1. Koristite začine: dve kašikice cimeta ili jedan štap vanile daće vašem pekmezu posebnu aromu. Po pravilu, ovi začini se dodaju pred sam kraj kuvanja
  2. Ako volite starinski ukus , onda na početku kuvanja dodajte limuntus. Na količinu koja je opisana u receptu, dovoljna je jedna kesica limunske kiseline
  3. Ukoliko ne volite ljuske u pekmezu od šljiva, najlakši način da ih skinete podrazumeva da šljive tretirate najpre vrelom, a potom hladnom vodom. Stavite ih u vrelu vodu na dva minuta, potom odmah u ledenu vodu na još koji minut. Ljuska će se skidati kao od šale!
zeleno/istock/gettyimagesplus