Grčka orzo salata je savršen spoj svih mediteranskih ukusa!
Odmaknite se od obične salate od testenine— grčka orzo salata je tu da prodrma stvari!
Iako pomalo liči na pirinač, orzo nije zrno – to je testenina! Iako ga volimo u utešnim, zagrejanim jelima od testenine, ova testenina takođe predstavlja odličnu osnovu za salatu. Ovaj recept idealan je za lagani letnji ručak ili pak za večernja druženja u dvoje. Bez obzira na priliku, ova grčka salata je napravljena po želji svakoga.
Ovaj lagani, svež recept pun je svih naših omiljenih svetlih mediteranskih ukusa i mešavina, poput slatkog paradajza, slanih maslina, krastavca i ljute fete, ali možete dodati bilo koje povrće, sir i preliv koji volite. Ova salata može da sečuva u frižideru do 4 dana (mada srećan pokušaj da traje toliko dugo).
Grčka orzo salata- recept
ZA PRELIV
2 kašike svežeg limunovog soka
1/2 kašike senfa
1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike sveže seckanog kopra, plus još za serviranje
1/4 kašike crnog luka u prahu
so, biber po ukusu
GRČKA ORZO SALATA- SASTOJCI:
28 g orzo testenine
3 sveža krastavca, iseckana na polumesece
2 šolje čeri paradajza, prepolovljenog
1 konzerva leblebija, oceđenih i opranih
1/2 šolje maslina bez koštica, prepolovljenih
1 šolja izmrvljene fete
Način pripreme:
- U šerpi sa kipućom posoljenom vodom skuvajte orzo prema uputstvu na pakovanju do al dente. Ocediti i ostaviti na stranu.
- Napravite preliv: U velikoj činiji umutite limunov sok i senf. Dok mutite, polako dodajte ulje dok se smesa potpuno ne sjedini. Umešajte kopar i crni luk, pa začinite solju i biberom.
- Napravite salatu: Dodajte orzo, krastavce, čeri paradajz, leblebije i masline u preliv i promešajte. Sipajte fetu preko svega i poslužite.