Heljda sa prazilukom i šampinjonima: Najzdravije posno jelo
Heljda sa prazilukom i šampinjonima je jedno od najzdravijih posnih jela koje možete napraviti. I to treba da radite što češće.
Kada spojite heljdu, praziluk i šampinjone (ili neke druge pečurke – po želji) rezultata je preukusno posno jelo koje će vam pomoći da sačuvate zdravlje i ojačate imunitet.
Heljda sa prazilukom i šampinjonima: Jača imunitet i krvne sudove
Ovo posno jelo sadrži sastojke koji se s razlogom ubrajaju u najzdravije namirnice – heljdu, praziluk, šampinjone, crni i beli luk. Heljda je bogata esencijalnim hranljivim materijama, uključujući proteine, vlakna, vitamine (posebno B kompleks) i minerale poput magnezijuma, mangana, fosfora i gvožđa. Ova kombinacija čini heljdu značajnim izvorom hranljivih sastojaka.
Heljda ne sadrži gluten, ali sadrži antioksidans rutin koji jača krvne sudove. Zato što češće treba da je jedu osobe koje imaju proširene vene i popucale kapilare. Heljda sadrži značajne količine biljnih proteina, čineći je korisnom opcijom za vegetarijance i vegane koji traže alternative životinjskim izvorima proteina. Vlakna prisutna u heljdi mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, čime se smanjuje rizik od dijabetesa i održava stabilan nivo energije.
U kombinaciji sa crnim i belil lukom i prazilukom, heljda je odličan izvor energije i dragocenih sastojaka neophodnih za očuvanje zdravlja i jačanje imuniteta.
Video recept za pripremu heljde sa prazilukom i šampinjonima
Recept za heljdu sa prazilukom i šampinjonima
Sastojci:
- 250 grama kuvane heljde
- 200 g šampinjona (može i bukovača, vrganja, lisičarki…)
- 1 praziluk
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- malo peršuna
- malo crvene paprike
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Heljdu dobro operite i ostavite da odstoji 5 sati u hladnoj vodi. Zatim je skuvajte. To će biti gotovo za pet minuta.
- Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk. Očistite, operite i sitno iseckajte praziluk. Operite i isecite šampinjone na listiće.
- Zagrejte uje na srednjoj temperaturi i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i praziluk i pržite 3-4 minuta uz stalno mešanje.
- Dodajte šampinjone, crvenu papriku i peršun i dinstajte još 7-8 minuta.
- Na kraju dodajte heljdu. Posolite i pobiberite. Sklonite sa šporeta nakon 2 minuta.
Prijatno!