Mus od limuna morate probati – predobar je!
Mekan, lagan i ukusan, ovaj mus od limuna vrhunski je letnji desert. Tako osvežavajuć, kremast i lagan – kad ga jednom probate, pravićete ga stalno.
Kako se pravi mus od limuna
Sastojci:
Za bazu:
- 3/4 mlevenog ili izmrvljenog keksa
- (6 punih listova)
- 2 kašike šećera
- 3 kašike neslanog putera, rastopljenog
Za mus:
- 2 1/2 kašike svežeg limunovog soka
- 1 1/2 kašike vode
- 1 1/2 kašičice želatina u prahu bez ukusa
- 355 ml slatke pavlake
- 1 šolja (110 g) šećera u prahu
- žuta prehrambena boja(opciono)
- 340 g krem sira, omekšanog
- 290 g krema od limuna
- šlag, kriške limuna, listići mente i borovnice za ukrašavanje
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- Prvo napravite bazu. Pomešajte keks i šećer, a zatim dodajte puter. Ravnomerno rasporedite bazu u 8-10 čaša za mus i pritisnite kašičicom.
- Sipajte limunov sok i vodu u malu posudu. Po vrhu ravnomerno pospite želatin, ostavite da odstoji 5 minuta.
- U međuvremenu umutite slatku pavlaku. Dodajte 1/3 šolje šećera u prahu, po želji obojite žutom prehrambenom bojom i dobro umutite.
- U posebnoj velikoj posudi za mešanje umutite krem sir. Dodajte krem od limuna i preostale 2/3 šolje šećera u prahu u mešavinu.
- Zagrejte rastopljeni želatin u mikrotalasnoj pećnici na 30 sekundi. Mutite 1 minut da se želatin dobro rastvori, a zatim ostavite da se hladi 3 minuta. Ne duže.
- U krem sir polako sipajte smesu želatina, a zatim mešajte dok se dobro ne sjedini. Lagano umešajte slatku pavlaku (deo po deo) dok se sve lepo ne sjedini.
- Kašikom sipajte mus u čaše. Pokrijte i stavite u frižider 2 sata (ili do 1 dan unapred ako želite) da se stegne. Ukrasite po želji. Poslužite hladno.
Napomene: Mešavina želatina ne sme da se hladi duže od 3 minuta, inače može početi da se veže, pa ćete dobiti grudvice u musu. Koristite isključivo sveže isceđeni sok od limuna. Krem sir mora biti zagrejan na sobnoj temperaturi, inače se neće dobro umutiti.
Recept plus: Krem od limuna
Sastojci:
- 4 jaja
- 140 g šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- rendana kora od jednog limuna
- 100 ml limunovog soka
- 100 g neslanog putera
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- Dobro operite limun rastvorom vode i sode bikarbone i isperite ga mlakom vodom. Prosušite papirnim ubrusom i narendanjte koru. Zatim isecidite sok.
- Žicom umutite jaja, šećer i vanil šećer. Kuvajte to na pari dva minuta uz stalno mešanje žicom. Dodajte limunovu koru. Nakon 4-5 minuta kuvanja dodajite postepeno puter.
- Nastavite da kuvate uz stalno mešanje dok se krem blago ne zgusne. Zatim sklonite s pare.
- Kad se krem malo prohladi, prespite ga u sterilisanu teglu, zatvorite i držite u frižideru.
Članak se nastavlja posle reklama
Rimma_Bondarenko/gettyimages.co.uk