Gastro

Musaka od tikvica – ukusnija i zdravija od klasične musake

by Ranka Bulatović

31.07.2023
Musaka od tikvica
Musaka od tikvica
Homemade moussaka straight from the oven

Ako vam je dosadilo da pravite musaku (a obožavate je) stalno na isti način, imamo idealan predlog za vas – musaka od tikvica. Lako se priprema, a ukus će vas oduševiti.

Musaka je tradicionalno jelo i uglavnom se pravi od krompira i mlevenog mesa. Ali, ako želite manje kalorično, a pritom podjednako ili čak ukusnije jelo, predlažemo vam da umesto krompira koristite tikvice. Dobićete mnogo laganiju varijantu svog omiljenog jela, koja se mnogo lakše vari od klasične musake. A baš to nam treba leti.

Kako se priprema musaka od tikvica

Sastojci:

  • 2-3 veće tikvice (oko 700 g), isečene na kolutove
  • 1 glavica crnog luka, isečenog na
  • 450 ml paradajz sosa
  • 600 g mlevenog mesa
  • 2-4 čena belog luka, ispasirana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber, po ukusu
  • 1½ kašičica sušenog origana
  •  1 lovorov list
  • 1/8 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1 šolja rikota sira
  • ¼ šolje mlevenog parmezana
  • sveže začinsko bilje po izboru, iseckano

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite posudu za pečenje (30x 20 cm) maslinovim uljem.
  2. Zagrejte ulje u velikom tiganju, na srednjoj temperaturi.
  3. Dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast i mekan, oko 3-4 minuta.
  4. Dodajte beli luk i kuvajte još jedan minut.
  5. Zadim dodajte meso i dinstajte sve dok ne promeni boju. Sve vreme mešajte.
  6. Dodajte paradaz sos, lovorov list, origano, karanfilić, so i biber. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte dok se sos ne ukuva, oko 15 minuta. Sklonite sa špreta i uklonite lovorov list.
  7. Na dno tepsije ređajte tikvice, pa preko sipajte meso i rikota sir. Zatim opet stavite sloj tikvica, pa meso, pa rikota sir. Postupak je isti kao i za klasičnu musaku od krompira. Na vrhu treba da budu tikvice koje treba posuti parmezanom.
  8. Pecite musaku 25-30 minuta,  azatim je pospite svežim začinskim biljem po želji.

Napomena: Kada idečete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje bar pola sata, kako bi ispustile višak tečnosti. Zatim ih dobro ocedite i poređajte na papirni ubrus.

Prijatno!

U nastavku je video kako se priprema musaka od tikvica:

 

Pohovane paprike punjene sirom: Niko im ne može odoleti