

Ako volite praziluk, predlažemo vam da isprobate savršeno jelo za ove hladne dane – kiš od praziluka. Ukusno jelo koje brzo zasiti, a nije skupo.
Sezona je praziluka pa je treba maksimalno iskoristiti jer je izuzetno zdrav ali i jako ukusan.
Kiš sa prazilukom: Praziluk je izuzetno zdrav
Praziluk je bogat hranljivim materijama, što znači da ima malo kalorija, ali ima mnogo vitamina i minerala. Jedna porcija kuvanog praziluka od oko 100 grama ima samo 31 kaloriju. Praziluk obiluje karotenoidima provitamina A, uključujući beta karoten. Telo pretvara ove karotenoide u vitamin A, koji je važan za vid, optimalno funkcionisanje imunološkog sistema i ćelijsku reprodukciju.
Praziluk je i dobar izvor vitamina K1, koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje srca. A obiluje i vitaminom C koji jača imunitet, obnavlja tkiva, omogućava apsorpciju gvožđa i povećava proivodnju kolagena. Praziluk ima oko dva i po puta više vitamina C nego pomorandže.
Praziluk je takođe dobar izvor mangana, koji pomaže u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) i čuva zdravlje štitne žlezde. To su više nego dobri razlozi da jedete praziluk svaki dan, a kiš od praziluka samo je jedno od fantastičnih jela koje možete napraviti od ovog povrća.
Na TikTok-s smopronašli sjajan recept za pripremu kiša od praziluka i blitve:
Kako se priprema kiš sa prazilukom
Sastojci:
- 3 velika praziluka, samo beli i svetlozeleni deo
- 2 kašike ulja
- 1 čen belog luka
- 2 žumanca
- 1 celo jaje
- 1 pakovanje lisnatog testa
- ¾ šolje mleka
- 100 g narendanog punomasnog sira
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Razvijte oklagijom lisnato testo na 4 mm debljine. Stavite ga u vatrostalnu činiju ili tepsiju podmazanu puterom i izbockajte viljuškom. Testo treba da zahvati i strane.
- Dobro operite i ocedite praziluk, a zatim ga isecite na kolutove.
- Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i dodajte praziluk i prstohvat soli. Pržite sve dok ne omekša, povremeno promešajte.
- Dodajte sitno iseckan beli luk i prodinstajte pola minuta. Sklonite sa šporeta.
- Umutite žumanca i jaje u srednjoj posudi. Lagano četkicom premažite lisnato testo umućenim jajima. Stavite u zagrejanu rernu 10 minuta, pa izvadite.
- Dodajte so (oko ½ kašičice), biber i mleko u jaja i umutite.
- Praziluk rasporedite u ravnom sloju po lisnatom testu. Odozgo pospite sir u ravnom sloju.
- Preko sipajte umućena jaja i mleko.
- Stavite u rernu i pecite 30 minuta, ili dok ne porumeni. Ostavite da se hladi petnaestak minuta pre služenja.
Prijatno!