Gastro

Kremasta piletina u pavlaci spremna za pola sata

by Hana Dunđerov

15.09.2023.
kremasta piletina sa pavlakom
kremasta piletina sa pavlakom
Chicken breast in creamy garlic sauce in cast iron pan over wooden background. Healthy diet food. Top view, flat lay"n

Kremasta piletina u pavlaci ne zahteva veliku veštinu, ali je zato ukupan utisak jela kao da sedite u otmenom restoranu

Kremasta piletina u pavlaci vrlo brzo postane omiljeni obrok cele porodice. Pileće meso ima bezbroj nutritivnih prednosti zbog čega je značajna za svaku porodičnu trpezu. Piletina je fenomenalan izvor proteina, a bez dodatih masnoća i pogodna je da se koristi čak i kada ste na restriktivnim dijetama. Belo meso ili pileći filei su najzdraviji deo piletine, a mi ih danas pripremamo tako da se tope u ustima.

Zašto je piletina u pavlaci tako ukusna?

Pavlaka može dodati bogat i kremast ukus jelu. Ujedno, dodavanje pavlake sprečava da se pileće meso isuši ili prepeče, ona pomaže da se zadrži sočnost i mekoća pilećeg mesa.

Kada pravite piletinu u pavlaci, možete eksperimentisati sa začinima i dodacima kako biste stvorili različite ukuse i teksture. Pritom, priprema pilećeg mesa u pavlaci je relativno jednostavna. Ovo je brz i praktičan način za pripremu ukusne večere.

Tajni sastojak sočne piletine: majčina dušica

Majčina dušica, znaju profesionalni kuvari, prosto je nezamenjiv sastojak u pripremi živine. Ako je koristite u marinadi, ona će sačuvati mekoću mesa. Ali, ako nemate vremena za marinadu, dovoljno je da piletinu pospete kašikicom mlevene majčine dušice i prekrijete sve alu folijom da se potpari – ona daje jedinstven miris i sočnost piletini.

Kremasta piletina u pavlaci – najbrži recept

Sastojci:

Dva pileća filea

250 mililitara pavlake za kuvanje, neutralne

dva čena belog luka

malo ulja

so, biber, majčina dušica, mlevena paprika

50 ml ulja

100 grama brašna

1 kockica za supu

150 mililitara vode

Video recept za piletinu u pavlaci

Kako se priprema kremasta piletina u pavlaci?

  1. Pileće filee iseći na komade debljine prsta i blago istući čekićem za meso. Ne treba da stanjujete šnicle, samo da meso omekša
  2. U činiji pomešati brašno, kašičicu mlevene paprike, so i biber
  3. Isećene i istučene filee uvaljati u brašno
  4. Peći ih u tiganju na tihoj vatri, dok ne porumene. Paziti da se ne prepreku
  5. Izvaditi meso, a u njegovom soku propržiti dva čena belog luka
  6. U 150 mililitara vode rastvoriti kockicu za supu i uliti u sos od belog luka, ne smanjujući vatru i stalno mešajući
  7. Kada počne da se zgušnjava, dodati kašikicu majčine dušice i četvrt litre pavlake za kuvanje
  8. Dinstati dok se ne zgusne
  9. Vraititi piletinu u tiganj sa sosom i kuvati još minut – dva

Prijatno!