Gastro

Greje bolje od kuvanog vina: Najukusnija kuvana rakija sa suvim voćem

by Hana Dunđerov

06.01.2024
kuvana rakija sa suvim voćem
kuvana rakija sa suvim voćem
Delicious plum liquor, mint and ripe fruits on blue wooden table. Homemade strong alcoholic beverage

Kuvana rakija sa suvim voćem je egozičnog ukusa i srednje jačine, idealno piće za Badnje veče na otvorenom

Baš kao i kuvano vino, kuvana rakija je tradicionalno zimsko piće, a verzija sa suvim voćem je aromatičnija i ukusnija.

U Srbiji, kuvana rakija predstavlja omiljeni zimski napitak i deo bogate tradicije. Ovo toplije i začinjeno piće često se priprema tokom hladnih meseci, donoseći toplinu i uživanje u zajedništvu. Uobičajeni recept uključuje rakiju, šećer, voće poput jabuka ili korena đumbira, kao i začine poput cimeta i karanfilića. Ovo piće često se poslužuje na različitim društvenim okupljanjima, proslavama i praznicima. Ovaj napitak nosi sa sobom osećaj tradicije i topline, simbolizujući udobnost i srdačnost u hladnim danima.

Kada kuvate rakiju, najbolji izbor je domaća rakija i to šljivovica, ali samo ako spremate tradicionalnu varijantu sa klinčićima ili karanfilićem. Ova aromantična i nežna kuvana rakija bolja je ako se sprema od voćnih rakija: kajsije, breskve, dunje.

Kako se sprema kuvana rakija sa suvim voćem?

Kuvana rakija se sprema brzo i lako, samo morate pripaziti da se alkohol ne zapali.

Sastojci: 

1-2 kašike šećera ili meda

200 ml rakije

100 ml vode

Začini: suvo voće, biber ili kora narandže

Priprema: 

  1. U manju metalnu šerpu stavite med ili šećer i počnete da topite na tihoj vatri. Ako pravite rakiju sa šećerom, onda šećer zagrevate dok se ne karamelizuje. Ako pravite sa medom, onda čekate da se med istopi.
  2. U šerpicu lagano dodajete rakiju sve vreme mešajući, a potom i vodu. Da ne bi bila prejaka, rakija se uvek kuva u odnosu od najmanje 2:1 sa vodom.
  3. Kada se rakija zagreje ubacite začin po volji: muškarci obično preferiraju kuvano vino, ali nežniji recept podrazumeva suvo voće (kajsije ) ili koru od naranže.
  4. Kuvajte rakiju dok ne provri, a potom je brzo skinite sa vatre. Vratite i ponovite najmanje tri puta.
  5. Poslužite toplo.