Gastro

Najbolji recept za božićnu česnicu: slatka ili slana česnica – za početnike

by Hana Dunđerov

04.01.2023.
božićna česnica najbolji recept
božićna česnica najbolji recept
Orthodox custom for Christmas, homemade bread called "česnica" Orthodox custom for Christmas, homemade bread called "česnica"

Ukoliko nikada ranije niste pravili česnicu – ne brinite. Naše recepte  mogu da prate i apsočutni početnici, važno je samo da izaberete: vojvođanska česnica ili slana česnica.

[lwptoc]

 

Šta je božićna česnica i koji sve običaji se vezuju uz nju?

Božićna česnica je obredni kolač koji se priprema na Badnji dan ili na božićno jutro i služi u okviru božićnog ručka. U zavisnosti od kraja Srbije u kome živite ona može biti: slatka (vojvođanska česnica) ili slana česnica.

Za česnicu se vezuju mnogi običaji: slana česnica se lomi neposredno pre ručka, dok se slatka česnica služi posle ručka, umesto kolača. Često se u nju stavlja dinar, ali i neki drugi obredni predmeti.

 

Slatka česnica – najbolji recept

U Vojvodini, za razliku od ostalih krajeva Srbije, česnica nije pogača, već sočan kolač sa orasima koji veoma podseća na baklavu. U većini krajeva Vojvodine prisutan je običaj da se u česnicu ubacuje zlatnik, srebrnjak ili običan dinar. Isečena česnica se poslužuje nakon božićnog ručka i veruje se da će osoba u čijem se parčetu nađe novčić imati berićetnu godinu. Ako je upitanju gost, a ne član porodice, onda domaćin otkupljuje novčić, kako mu berićet ne bi izašla iz kuće.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marija Vlajkov (@reci.pa.ispeci)

 

Tradicionalan recept za vojvođansku česnicu

Potrebno je:

500 grama kora za pitu

300 grama oraha

100 gr meda

200 gr šećera

1 dcl ulja

2 dcl vode

suvo grožđe (po želji)

Priprema:

Pomešati vodu i ulje i zagrejati med (tek toliko da se lepo maže. Med se zagreva tako što se teglica stavi u posudu tople vode, nikako na ringli). Ukoliko stavljate suvo grođže potopite ga u vodu, da nabubri.

Obložiti tepsiju papirom za pečenje. Postaviti na dno tri kore, a potom ih politi smešom ulja i vode i medom. Poređati tanji sloj oraha i pobacati suvo grožđe (u količinu  koja odgovara vašem ukusu). Potom staviti dve kore, namazati ih smešom vode i ulja i razbacati ravnomeran sloj oraha i suvog grožđa. Ređati kore i nadev sve dok ne ostanu samo četiri  kore. Njih stavljate na vrh česnice. Tri premazujete medom i vodom, a četvrtu stavljate preko, samo kao zaštitu, kako u rerni završne kore vojvođanske česnice ne bi promenile boju.

Isečete česnicu ja jednake komade (ovo je faza u kojoj treba ubaciti dinar i obeležiti parče u kome se nalazi) i stavite u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni. Posle 7 do 10 minuta, smanjite rernu na 180 stepeni i pecite 20 minuta (ukupno 25 – 30 minuta). Kada gornja kora porumeni, vojvođanska česnica je gotova. Skinite koru viška i bogato premažite još toplu česnicu medom i vodom, da ne bi bila suviše suva. Pojedine domaćice vole da je preliju šećerom rastopljenim u vodi, kakav se koristi kod baklave. Prekrijte česnicu alu folijom i ostavite da se polako hladi.

 

Božićna česnica (slana česnica)

U većini krajeva česnica i dalje najviše liči na slavski kolač. To je slana pogača koja se bogato ukrašava i u koju se, zavisno od krajeva i običaja, stavljaju hrastova grančica, pšenica, novčić…

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Biljina kuhinja (@biljina.kuhinja.tv)

Božićna česnica (slana česnica): najbolji recept za početnike

Potrebno je:
– 2 jaja
– 1 paketić kvasca
– 1/2 l mleka
– 1 kg brašna
– so
– novčić

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
Nakon što se testo dobro izmesi, testo pokriti čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić, a potom je staviti u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte po volji, ali je obavezno da bar jednu šaru napravite grančicom Badnjaka – za sreću i berićet. Premažite božićnu česnicu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

 

Kako se prave ukrasi za česnicu?

Ukrasi za česnicu prave se od smese brašna, soli i vode. Ono što je važno jeste da razmera brašna i soli treba da bude 1:1, dok vodu dodajete po osećaju – da napravite testo koje se lepo mesi, ali da se ne lepi. Ako ste početnik, dodajite malo po malo vode.

Ptica
Razvaljajte testo veličine olovke i onda ga jednostavno vežite u čvor. Rep napravite od 2 trougla, čiji širi kraj zrakasto izrežite.

Ružice
Napravite kuglicu od brašna i spljoštite je. Razvucite na debljinu jednog milimetra pravougaonik 10 x 10 centimetara. Isecite po 10 latica za svaku ružicu koju planirate napravite. Latice secite u obliku suzice. Na kružić koji ste dobili kada ste spljoštili kulgocu brašna lepite latice. Najpre zalepite dve latice (uži kraj na dole). Oko njih ulepite spoljni sloj od tri latice i na kraju treći sloj od pet latica.

 

Pletenica

Izvajajte tri duguljasta valjka dužine dvadesetak centimetara. Namestite ih na ravnu podlogu i spojite na vrhu. Pažljivo prebacujte jedan kraj preko drugog, kao da pletete klasičnu pletenicu u kosi. Kada završite, slepite tri tračice i isecite nožem kako bi kraj bio ravan.