Pita s mesom i krompirom: Od nje nema ništa ukusnije
Obožavamo pite, naročito domaće. A omiljena nam je pita s mesom i krompirom. Može se praviti i sa domaćim i sa kupovnim korama.
Ako želite da obradujete ukućane – napravite im pitu s krompirom i mesom. Toliko je ukusna da ćete je stalno praviti.
Pita s mesom i krompirom: Ukusna i zasitna
Pita s krompirom i mesom je prvenstveno preukusan, ali i veoma hranljiva i brzo izaziva osećaj sitosti. Meso je dobar izvor proteina, vitamina B12, gvožđa i cinka. Osim toga, sadrži esencijalne aminokiseline koje su potrebne za izgradnju i održavanje ćelija u telu. Krompir je izvor složenih ugljenih hidrata, vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalijuma i folata. Vlakna u krompiru mogu pomoći u održavanju zdravlja probavnog sistema, dok kalijum podržava rad srca. Crni i beli luk dodaju ukus jelu, a takođe sadrži i lekovite sastojke koji čiste krv, te jačaju pluća i imunitet (a baš to nam je ovih dana jako važno).
Na TikTok-u mogu se naći različiti recepti za pravljenje pite s mesom i krompirom, a mi smo izdvojili sledeći:
@cookwith.tee Meat & Potato Pie #food #recipe #pakistani #desi #potato #pie #foodie #foryou #yummyapp #yum #hungry #cook ♬ original sound – N_i_M_R_A – ❣️⁸⁸⁸❣️
Kako se priprema
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 500 g mlevenog mesa (junetina, piletina, svinjetina ili mešano)
- 3 veća krompira
- 1 veća glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 šargarepe, sitno iseckane
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica origana ili majčine dušice
- ulje za premazivanje kora
Priprema:
- Prvo pripremite nadev: Sipajte u tiganj dve kašike ulja i zagrejte na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite sve dok ne postane staklast.
- Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane smeđe boje. Zatim dodajte beli luk, šargarepu, nerandan ili sitno iseckan krompir i začine. Pržite 2-3 minuta. Zatim sklonite sa šporeta.
- U međuvremenu, uključite rernu na 180°C da se zagreje.
- Uzmite jednu koru za pitu, stavite je na ravnu površinu, a zatim je premažite uljem. Preko nje stavite drugu koru i malo nadeva. Zatim je urolajte – kao i svaku drugu pitu.
- Ponavlajjte to dok ne potrošite sav nadev i sve kore.
- Stavite pitu u podmazamu tepsiju, premažite je uljem i pecite 30-40 minuta, dok ne porumeni.
- Izvadite pitu iz rerne, oprskajte je hladnom vodom i prekrijte krpom. Ostavite da se malo prohladi pre služenja.
Prijatno!