Posna pita sa prazilukom i orasima: Podseća na pitu s mesom

by | decembar 6, 2023
Posna pita sa prazilukom i orasima: Zdrav ručak ili večera

Imamo još jedan odličan posni recept za koji smo sigurni da će vas oduševiti  – posna pita sa prazilukom i orasima. Ukusom jako podseća na pitu s mesom.

Kada pogledate sastojke za ovu savršenu posnu pitu, nijedan ni približno ukusom ne podseća na meso. Ali kada zagrizete prvi zalogaj, pomislićete da jedete mrsnu pitu.

Posna pita sa prazilukom i orasima: Praznik za nepca i za celo telo

Posna trpeza može biti i te kako ukusna, a dokaz za to je i ova posna pita od praziluka i oraha. Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka da napravite odličan ručak ili večeru koja će oduševiti celu porodicu.

Već smo pisali o tome koliko je praziluk zdrav i treba ga jesti svaki dan ako želite da sačuvate zdravlje i ojačate imunite. Osim praziluka, ono što ovu pitu čini zdravom jesu orasi.

Orasi sadrže značajan procenat mangana koji je neophodan za zdrave kosti. Osim toga, sadrži i dragocene polifenole koji sprečavaju upale i teška oboljenja. Ali, orasi su najpoznatiji po visokom procentu omega-3 masnih kiselina koji su neophodni za dobro funkcionisanje mozga i kardiovaskulrnog sistema.

Članak se nastavlja posle reklama

Na TikTok-u smo pronašli odličan recept za pripremu klasične posne pite od praziluka:

@just.vie7 First recipe of the account: Leek pie with homemade phyllo. Hope you like it😊 #greekfood #fy #fyp #traditionalgreek #phyllodough #homemadepie #pie ♬ Le Festin (From „Ratatouille“) – Movie Sounds Unlimited

Recept za posnu pitu s prazilukom i orasima

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 500 g praziluka
  • 150 g mlevenih oraha
  • 250 ml gazirane vode
  • so i biber po ukusu
  • ulje

Priprema:

  1. Očistite i dobro operite praziluk, a zatim ka iseckajte što sitnije.
  2. Zagrejete dve kašike ulja na srednjoj temperaturi i propržite praziluk sve dok ne omekša.
  3. Dodajte mlevene orahe, posolite i pobiberite. Dinstajte jedan minuta.
  4. Sklonite sa šporeta i dodajte kiselu vodu. Dobro promešajte.
  5. Premažite jednu koru i preko nje stavite drugu. Nanesite malo fila i urolajte kao i svaku pitu. Ili samo slažite red kora, red fila. Kako više volite. Poslednju koru, ili rolnice premažite uljem.
  6. Pecite pitu na 180 stepeni dok ne porumeni. Služiti toplo.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

 

Qwart/gettyimages.com