
Posne projice sa prazilukom: Savršen doručak ili užina na poslu

Ako volite proju, a volite i praziluk (i još postite), zašto ne biste spojili to dvoje i napravili ukusne posne projice sa prazilukom?
Posne projice su idealne za doručak ili da ih ponesete na posao za užinu. To je mnogo bolja opcija od silnih peciva koje kupujemo u pekarama ili još gore grickalica od kojih se najviše i gojimpo. Projice sa prazilukom su i ukusne i zdrave. Možete ih jesti uz topao čaj.
Posne projice sa prazilukom: Čuvaju liniju
Posne projice nisu samo ukusne, već i zdrave. O tome koliko je praziluk zdrav, već smo pisali. Ukusan je i od njega možete praviti svašta (pite, variva, čorbe, kiš…). Hrani dobre bakterije u crevima, što je odlična vest ako ste na terapiji antibioticima.
Posne projice ne sadrže sir, mleko i jaja, što znači da nisu kalorične što je dobra vest za sve one koji su na diejtei ili vode računa o kilaži.
Ako ne postite, na TikTok-u možete naći fantastične recepte za proju sa povrćem. Jedan od recepeta koje bismo voleli da isprovbamo jeste proja sa ljutim papričicama:
Recept za posne projice sa prazilukom
Sastojci:
- 3 šolje kukuruznog brašna
- 1 šolja pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 kašika maslinovog ulja
- 2 šolje kisele vode
- 1 veći struk praziluka (sitno iseckanog)
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Zagrejte kašiku ulja na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan praziluk. Ostavite da se malo prohladi.
- Pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so i biber u većoj posudi.
- Dodajte ulje, praziluk i kiselu vodu, pa dobro promešajte da se svi sastojci dobro sjedine.
- Podmažite kalup za mafine ulje ili stavite male korpice za mafine. Ravnomerno rasporedite smesu. .
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta. Ili dok projice ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju i ne budu pečene iznutra.
Prijatno!