Posne šnicle od tikvica: Ukusna zamena za mesni obrok
Posne šnicle od tikvica su idealna zamena za mesni obrok, a – verovale ili ne – za njihovu pripremu vam trebaju samo dva sastojka
Sezona tikvica još traje, a posne šnicle odličan su način da obogatite svoju trpezu. Vreme pripreme ovog jela je svega dvadesetak minuta, a svi sastojci su vam već u kuhinji. Odličan način da servirate posne šnicle od tikvica jeste uz restovani krompir, dinstane šampinjone ili svežu salatu.
Svinjske ili posne šnicle – šta je zdravije?
Ako poredimo klasične šnicle i posne šnicle od tikvica, prvo u oči pada ogromna razlika u kalorijskoj vrednosti. Umesto jedne svinjske šnicle možete pojesti gotovo punu činiju šnicli od tikvica! Pritom, tikvice će vam i dalje obezbediti čak 29 grama proteina (naspram 36 iz šnicle) i još 10 grama vlakana kojih u mesu jednostavno nema.
Kada su vitamini u pitanju tikvice imaju znatno više vitamina A i C nego biftek, ali daleko su bogatije vitaminima B kompleksa nego meso. I, verovali ili ne – tikvice su bolji izvor gvožđa nego meso!
Recept za posne šnicle od tikvica
Glavni sastojci ovog recepta su mešavina belog i kukuruznog brašna i tikvice – ostale sastojke prilagodite svom ukusu.
Sastojci:
2 veće tikvice
50 grama kukuruznog i belog brašna
peršunov list
biber
so
mlevena praprika
beli luk
Video recept za posne šnicle od tikvica
@saisongenuss Diese knusprigen und veganen Zucchini Bratlinge stellst du ganz einfach aus Zucchini, Mehl und Gewürzen nach Wahl her. 550g Zucchini grob raspeln und mit 1 EL Salz bestreuen 100g Mehl 1 EL Paprikapulver 1 TL gemahlener Koriander 1 Knoblauchzehe Petersilie Schnittlauch Basilikum #kochen #cooktok #vegankochen ♬ Originalton – saisongenuss
Priprema posnih šnicli od tikvica korak po korak
Za pripremu vam je potrebno samo dvadesetak minuta.
- Očistite tikvice od kore. Starije tikvice imaju tvrđu i gorču koru, pa ju je neophodno ukloniti kako ne bi pokvarila ukus jela
- Narendajte tikvice
- Posolite tikvice i ostavite da ostoje 10 minuta
- Iscedite tikvice. Nemojte ih iscediti potpuno, kao kada pohujete, ostavite ih blago vlažnima kako bi mogle da se dobro sjedine sa brašnom.
- Iseckajte peršun i dodajte smesi tikvica.
- U smesu ubacite beli luk u granulama ili usitnjen čen belog luka.
- Dodajte kašikicu crvene paprike i bibera po ukusu.
- U smesu dodajite naizmenično dve kašike belog, pa kašiku kukuruznog brašna. Nakon 6 kašika, sjedinite smesu i oblikujte šnicle.
- Pecite na srednjoj vatri, u podmazanom tiganju, dok ne porumene.
Savet plus: Strogo vodite računa da prestanete sa pečenjem čim tikvice porumene, kako bi ostale sočne. U suprotnom, mogle bi se presušiti, a time bi izgubile na ukusu.
Prijatno!