Najjednostavniji i najbrži recept za punjene tikvice
Punjene tikvice su ukusan i hranljiv recept koji je savršen za letnji period. Kuvajući ih koristite sveže sastojke i uživate u ukusnom obroku sa svojim voljenima
Zašto su punjene tikvice idealan letnji recept?
Punjene tikvice su ukusno jelo koje je idealno za letnji period. Ovaj recept je odličan izbor za letnje vrućine jer tikvice pružaju osvežavajući ukus i teksturu, a punjenje dodaje bogatstvo ukusa i hranljive vrednosti. Punjene tikvice su takođe veoma prilagodljive jer možete eksperimentisati sa različitim punjenjima prema vašem ukusu i dostupnim sastojcima.
U letnjem periodu, punjene tikvice su idealan obrok jer su lagane i hranljive, a takođe mogu biti i glavno jelo ili prilog uz sveže salate. Osim toga, tikvice su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja i energije tokom letnjih aktivnosti.
Nutritivna vrednost tikvica
Tikvice su izuzetno niskokalorično povrće. U jednoj većoj mladoj tikvici imate tek tridesetak kalorija. Takođe, bogate su vlaknima, lako se vare i ubrzavaju rad creva, pa mogu biti od pomoći svima onima koji imaju probleme sa lenjim sistemom za varenje.
Udeo masti u tikvicama je takođe nizak, zbog čega su pogodne čak i za ljude koji imaju visok holesterol. Naravno, mnogo toga zavisi od načina primene, pa ako želite da uklopite tikvice u svoju dijetalnu ishranu, izbegavajte pečenje u dubokom ulju i pohovanje.
Kalorije u 100 grama tikvica: 17 kilokalorija
Proteini: 1,21 g
Ugljeni hidrati: 3,11 grama
Vlakna: 1 gram
Masti: 0.32 grama
Recept za punjene tikvice
Sastojci za punjene tikvice:
2 tikvice
1 jaje
4 čeri paradajza
50 g feta sira
2 kašike peršuna
2 kašike sredine tikvica
300 grama mlevenog mesa
2 srednja luka
2 kašike pavlake
1 šargarepa
začini po ukusu
mocarela ili drugi sir koji se topi
Priprema:
Operite tikvice i izdubite ih poput čamčića. Sredinu nemojte bacati, nego sačuvajte.
U tiganju izdinstajte sitno isečen luk i mleveno meso u koje ste pre toga dodali začine po ukusu. Dodajte rendanu šargarepu i dinstajte još desetak minuta u soku koji je meso samo pustilo. Zatim iseckajte čeri paradajz, izmešajte sa sredinom tikvica i ubacite u smesu. Nakon još 7 do 10 minuta, fil je spreman.
Napunite prohlađenim filom čamčiće od tikvica. U fil ubacite komadiće feta sira. Pomešajte jedno jaje, dve kašike pavlake (neutralne ili kisele) i rendanu mocarelu (ili drugi tvrdi sir). Prelijte vaše punjene tivice.
Zapecite u rerni na 200 stepeni, 30 minuta.
Prijatno!
@anasrecipes Gefüllte Zucchini mit Feta und Cherrytomaten Zutaten: 2 Zucchini 1 Ei 4 Cherrytomaten 50g feta 2 El Petersilie 2 El Zucchini (Reste vom Zucchini) Salz Pfeffer Chiliflocken 4 El Mozzarella ➡️bei 200 grad- 30-40 Minuten backen 🇬🇧 Stuffed zucchini with feta and cherry tomatoes Ingredients: 2 zucchini 1 egg 4 cherry tomatoes 50g feta 2 tbsp parsley 2 tablespoons zucchini (leftover zucchini) Salt pepper chili flakes 4 tablespoons of mozzarella ➡️Bake at 200 degrees for 30-40 minutes. #stuffedzucchini #lowcalorierecipe #lowcarbrezepte #stuffedzucchiniboats #gefülltezuchini #asmrfood #tiktokfood ♬ River Flows in You – Yiruma