Najbrži punjeni patlidžan: Jednostavan recept u samo nekoliko koraka (video)
Punjeni patlidžan je prava mešavina ukusa i idealni letnji obrok za sve one koji brinu o svom zdravlju.
Zašto je punjeni patlidžan ono što vam treba?
Punjeni patlidžan je veoma jednostavan recept koji od vas ne zahteva da satima stojite pored šporeta tokom letnje vreline. Za pripremu vam treba otprilike 30 minuta, a dobićete zdrav obrok koji će vas zasititi, a u čijem ukusu ćete zaista uživati.
Osim što je jednostavan, u ovaj recept možete dodati šta god želite po ukusu i sopstvenom nahođenju i time učiniti obrok još ukusnijim.
Trik za kuvarice: Kako izvući gorčinu iz patlidžana?
Ako se snebivate da patlidžan ubacite u svoju redovnu ishranu zbog njegove gorčine, sada je vreme da prestanete da brinete o tome. Gorčinu je veoma lako izvući iz patlidžana, a kada to učinite on veoma lako upija ukuse začina koje koristite i po strukturi podseća na meso. Evo šta treba da uradite: Očistite patlidžan, posolite ga i potom upijete vodu koju je patlidžan ispustio papirom ili krpom. I to je sve! Ne može jednostavnije, zar ne?
Patlidžan je namirnica zdravlja
Patlidžan ima niz benefita po naš organizam. Zahvaljujući brojnim vitaminima i mineralima poput vitamina K i C, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka i folata, ali i antioksidantima, prebioticima, fitonutrijentima ova namirnica pomaže našem organizmu u nekoliko stvari.
Prvenstveno, patlidžan pospešuje varenje i odlična je namirnica za mršavljenje. Potom, on takođe pomaže u očuvanju kostiju, zdravlja kose i kože, a pošto je bogat antioksidansima, veoma je značajan i za čišćenje organizma. Pored toga, poboljšava funkciju mozga, reguliše nivo šećera i čuva srce.
Punjeni patlidžan – nutritivna vrednost
Patlidžan sadrži najveći broj ugljenih hidrata, ali je i dobar izvor proteina i masti. Sam patlidžan na 100g sadrži 24 kcal. Međutim, zbog količine mlevenog mesa, ovaj obrok sadrži oko 750 kcal. Svakako, ukoliko želite obrok sa manje kalorija, možete pronaći zamenu za mleveno meso.
Punjeni patlidžan recept
Sastojci
- 250-300 g mlevenog mesa
- 2 patlidžana
- 2 srednje šargarepe
- 3 mlada luka
- Vlašac
- 1 jaje
- Začini po ukusu (Preporuka: peršun, so, biber)
View this post on Instagram
Priprema
- Izrendajte šargarepu na sitno i iseckajte mladi luk.
- Isecite patlidžan na deblje šnite.
- Izdubite sredinu.
- Iscekajte na sitno to što ste izdubili.
- U jednu postavite stavite mleveno meso i dodajte iseckani patlidžan, šargarepu i mladi luk.
- Potom dodajte sve začine i razbijte jedno jaje.
- Sve izmešajte.
- Poslažite prstenove patlidžana na tiganj i napunite ih nadevom.
- Pecite na maslinovom ulju dok ne dobiju boju.
Dakle, plavi patlidžan je svakako namirnica koju morate da imate u svom meniju jer ćete na ovaj način uneti obrok zdravlja, a bićete siti zahvaljujući fantastičnoj mešavini ukusa.