Punjeni šampinjoni: Lagan i jednostavan obrok, a odličan izvor vitamina D + video
Punjeni šampinjoni su odličan izvor vitamina D i proteina, a spremaju se brzo i lako. Ukus? Meko i pikantno!
Zašto su punjeni šampinjoni odličan letnji obrok?
Ovo jelo je sjajan izbor jer ga možete poslužiti i kao predjelo, ali i kao glavno jelo. Osim što je recept veoma jednostavan, punjeni šampinjoni su idealni za letnje vrućine. Ovaj recept je pogodan i za vegane i za vegetarijance, a naravno, uvek možete da improvizujete i dodate vaš tajni sastojak ukoliko želite.
U punjenje koje predlažemo možete dodati mešavinu mladog kravljeg i topljivog sira, kao i komadiće domaće šunke. Kalorijska vrednost obroka će porasti i on više neće biti vege izbor, ali će zato vaši punjeni šampinjoni postati kremasti i topiti se u ustima.
Šampinjoni su odličan kulinarski sastojak koji je jeftin, a dostupan preko cele godine. Oni su odličan izvor vitamina, a njihov neupadljiv ukus lako se kombinuje sa brojnim jelima. Odlični su u pastama, kao dodatak omletu ili u salatama čija je osnova sir ili majonez. Zbog brzine i lakoće pripreme, kao i lakog varenja, punjeni šampinjoni su odličan izbor za letnji obrok.
Zašto su šampinjoni zdravi?
Šampinjoni su odličan izvor proteina i ugljenih hidrata. U 100 grama šampinjona nalazi se 1 g vlakana, 3 g proteina, 2 g ugljenih hidrata i ni malo masti. Ove popularne pečurke sadrže visoku količinu vitamina D, gotovo trećinu neophodno dnevnog unosa!
Takođe, šampinjoni su odličan izvor fosfora, kao i drugih minerala poput gvođža i kalijuma.
Punjeni šampinjoni – nutritivna vrednost
Jedna porcija punjenih šampinjona sadrži svega 70 do 100 kalorija. U porciji se nalaze četiri veća punjena šampinjona. Naravno, ukoliko koristite nadev od šunke i sira, broj kalorija koji unosite raste.
Recept za punjene šampinjone
Sastojci
- 450 g šampinjona
- 1 četvrtina crnog luka srednje veličine
- 10 maslina
- 125 g izrendanog sira
- biber (po ukusu)
- soja sos
Video recept za punjene šampinjone
Priprema
- Očistite šampinjone i izvucite im drške. Drške nemojte bacati, ostavite ih po strani.
- Iseckajte crni luk i masline i stavite ih u posudu zajedno sa izrendanim sirom.
- U smesu dodajte 1 kašiku soja sosa i pobiberite po ukusu. Izmešajte nadev.
- Napunite kapice šampinjona pripremljenim nadevom.
- Poslažite ih u tepsiju prethodno pokrivenu papirom za pečenje.
- Pecite ih u rerni 10-ak minuta dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Rernu zagrejte na 180 stepeni.
- Kada se ispeku možete ih posuti seckanim peršunovim listom.