
Savršeno jednostavan recept: Somun koji uspeva i početnicama

Čak i ako niste vične mešenju ili vam hlebna testa ne uspevaju, ovaj somun će sigurno biti prvoklasan. Jednostavan recept pogodan je i za početnice
Somun ili flat bread, odnosno pane pita, jeste recept koji ima mnogo varijacija širom sveta. Ovaj mekani, pufnasti hleb idealan je za sve vrste punjenja: sir, grilovano povrće, čuveni sarajevski ćevapi… Mi vam donosimo dva recepta, oba jednostavna i prilagođena čak i onima koji nemaju iskustva sa mešenjem hlebnog testa.
Poreklo somuna – recept star 4.000 godina
Somun je varijacija suvog i niskog hleba koji je još pre nekoliko milenijuma pravljen u Mesopotamiji. Ovaj recept je stigao u Grčku pod imenom pita hleb (njegovu današnju varijaciju jedete uz nezaobilazni giros) a odatle se raširio po Mediteranu. U turskoj je on dobio svoje posebno, vazdušasto obličje i nazvan je somun.
Somun je idealan za punjenja, upravo zbog svoje vazdušaste kompozicije, pa je neizostavan kada pravite ćevape ili pljeskavice.
Recept za somun sa mlekom (somun u rerni)
Sastojci:
- 1,5 dcl toplog mleka
- kvasac
- kašikica šećera
- 500 grama brašna
- 1 kašika soli
- 1,5 dcl tople vode
- 1 dcl jogurta
- o,5 dcl ulja
Priprema:
Ostavite kvasac u toplom mleku da nadođe. Pomešate brašno, šećer, so, ulje i jogurt, a potom u tu smesu dodate i kvasac kad nadođe. Mesite meko testo – lepiće se za ruke, nemojte da vas to brine. Kada se sjedini masa, ostavite je da nadođe. Posle sat vremena, testo će biti rupičasto i spremno da ga još jednom premesite a onda isečete na delove i napravite jufkice. Svaka jufkica neka bude veličine pesnice. Spljoštite ih prstima i stavite u tepsiju pokrivenu pak papirom. Pecite na najvišoj temperaturi desetak minuta. Kada porastu i dobiju boju – gotovo je!
Video recept za somun
Somun sa grčkim jogurtom i sirom
Sastojci:
300 gr brašna
0,5 kašikica sode bikarbone
kašika soli
250 gr topljivog sira
250 gr grčkog jogurta
Priprema:
Pomešajte brašno sa sodom bikarbonom i solju, a zatim dodajte grčki jogurt. Umesite testo, sve dok se sastojci ne sjedine. Dobićete kompaktno i glatko testo. Ostavite ga da nadođe 30 minuta.
Kada testo naraste podelite ga na 8 delova. Svaki deo razvaljajte rukama i u sredinu ubacite rendani sir. Oblikujte kuglicu, a potom je spljeskajte. Pecite ga u vrelom tiganju. Čim počne da raste, okrenite na drugu stranu i zapecite.
Prijatno!
Video recept za somun sa grčkim jogurtom i sirom: