Zapečeni punjeni krompir sa sirom: Ko bi mu odoleo…

by | avgust 29, 2023
Zapečeni punjeni krompir sa sirom

Danas je konačno malo pala temperatura, a to znači da nećemo bežati od šporeta kao đavo od krsta. A znači i to da možemo da spremimo jedno od omiljenih jela – zapečeni punjeni krompir sa sirom.

Zapečeni punjeni krompir sa sirom: Omiljeni ručak

Ako ste na dijeti, zaobiđite ovo jelo, osim ako možete da se uzdržite i pojedete samo jednu porciju. Nama to još nije pošlo za rukom, jer je zapečeni krompir sa sirom toliko ukusno jelo da bi ga pripremali svaki dan. A ukusno je čak i kad se ohladi.

Jelo možete pripremati i od belog krompira, a sir može po izboru. Koji se vama dopada. Osim toga, možete dodavati i neke druge sastojke po ukusu. U nastavku imate odličan video s receptima za punjeni krompir.

Nutritivne vrednosti: Jedna porcija sadrži oko:

  • Kalorije: oko 300-400 kcal
  • Proteini: oko 10-15 g
  • Ugljeni hidrati: oko 20-30 g
  • Masti: oko 20-25 g
  • Vlakna: oko 3-5 g

Ove vrednosti zavise od tipa sira (npr. cheddar, mocarela), slanine (obična, dimljena), vrste krompira (npr. beli krompir), i dodataka kao što je maslac ili pavlaka. Osim toga, količine sastojaka takođe igraju ulogu u ukupnim nutritivnim vrednostima.

U nastavku možete videti četiri načina na koje možete spremiti punjeni krompir:

Članak se nastavlja posle reklama

A kako ga mi pripremamo

Sastojci:

  • 3 velika crvena krompira
  • 1 šolja narendanog punomasnog sira (plus za posipanje)
  • 100 g sitno iseckane šunke ili slanine
  • ½ šolje kisele pavlake, plus još za preliv
  • ½ šolje iseckanog vlasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ¼ šolje mleka
  • 1 kašika putera
  • 2 kašičice soli
  • ½ kašičice bibera

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Zagrejte rernu na 180°C.
  2. Dobro operite krompir i osušite papirnim ubrusom. Nemojte ga ljuštiti!
  3. Nauljite krompir, stavite ga u podmazanu tepsiju i posolite. Pecite jedan sat.
  4. Kada se ohladi, isecite krompir vertikalno, izdubite unutrašnjost i prebacite u činiju.
  5. U činiju sa izvađenim krompirom dodajte sir, vlasac, slaninu (ostavite malo po strani), puter, mleko i biber i dobro promešajte.
  6. Stavite mešavinu krompira nazad u izdubljeni krompir i na vrh stavitenarendan sir i malo iseckane slanine.
  7. Pecite još 15 minuta dok se sir ne otopi. Poslužite toplo sa pavlakom i vlascem!

Prijatno!

Pljeskavice od povrća i pečuraka ukusnije od mesa

Članak se nastavlja posle reklama

Azurita/gettyimages.co.uk