Ukusi Francuske u Srbiji: Učestvuje pet srpskih restorana

by | mart 4, 2015

U četvrtak, 19. marta 2015. godine, širom planete, 1000 restorana, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1300 menija u čast francuske gastronomije. Gout de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj.

Good France - Photo 1 - (c) Pierre Monetta

Nadahnuti davnašnjom idejom Ogista

Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru – istog dana, u nekoliko svetskih gradova posluživan je isti meni za što veći broj zvanica – Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske je projekat koji se prvi put ove godine organizuje i koji je naišao na izuzetan odziv restorana širom sveta.

bandeau_goodfrance_ok2

Članak se nastavlja posle reklama

No, za razliku od Epikurove večere, ukusi Francuske ne nude isti meni u celom svetu, naprotiv. Svaki majstor kulinarstva imao je priliku da sastavi svoj meni inspirisan velikom francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar će u svom restoranu ponuditi meni „à la française“ držeći se tradicionalnog francuskog okvira – aperitiva, hladnog predjela, toplog predjela, jela od ribe ili plodova mora, jela od mesa ili živinskog mesa, francuskih sireva, čokoladnog dezerta, francuskih vina i dižestiva, kroz koji imaju punu slobodu da istaknu sopstvene kulinarske tradicije i gastronomske veštine.

Osnovu će činiti sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina. Cena ponuđenih menija će biti određena u samom restoranu.

Restorani su se samostalno prijavljivali organizacionom komitetu on line, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Lista restorana koji su izabrani nalazi se na sajtu www.good-france.com.
cp-good-france-def
Međunarodna komisija sastavljena od najvećih svetskih kuvara, među kojima su i Pol Bokiz (Paul Bocuse) iz Francuske, Remon Blan (Raymond Blanc, Velika Britanija), Tomas Keler (Thomas Keller, SAD), Kijomi Mikuni (Kiyomi Mikuni, Japan), Pol Pere (Paul Pairet, Kina),

Članak se nastavlja posle reklama

Žoel Robišon (Joel Robuchon, Francuska), Nadia Santini (Italija), Gi Savoa(Guy Savoy, Francuska) …a kojom je predsedavao Alen Dikas (Alain Ducasse), odobrila je 1300 menija.

Otkrijte kakve će vam menije ponuditi izvrsni srpski restorani koji su se našli među učesnicima i imaju pravo da ponosno ponesu oznaku Goût de France. To su pet restorana, četiri u Beogradu i jedan u Kruševcu.

Članak se nastavlja posle reklama

Restorani u Srbiji koji 19. marta učestvuju u svetskoj gastronomskoj fešti Goût de France su:

Beograd
Chameleon (od 11h do 19h)
Bulevar Nikole Tesle 3, 11080 Novi Beograd +381.11.22.02.822

Horeca Centar u 19h
Ibarski put 20, 11090 Beograd +381.11.29.27.764, +381.63.251.371

Klub Književnika, Francuska 7. 11000 Beograd, +381.11.262.79.31

Madera
43 Bulevar kralja Aleksandra, 11000 Belgrade +381.11.323.13.32, +381.11.324.71.48

Članak se nastavlja posle reklama

Kruševac
Olive tree
rue Čolak Antina 3, 37000 Kruševac, +381.37.35.02.008

Francuske ambasade u celom svetu podržavaju lokalno projekat, između ostalog, organizovanjem večere u svojim rezidencijama. Promovišući ovaj projekat, Loran Fabijus, ministar inostranih poslova Francuske, podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Tagovi: