Ajvar iz rerne: Napravite sami vrhunski delikates za malo para
Ako želite malo drugačiji ajvar, pravi delikates, a koji vas neće mnogo koštati, napravite ajvar iz rerne. Kada ga jednom probate, stalno ćete ga praviti.
Obožavamo ajvar i pripremamo ga na razne načine: od pečenih prika, od paprika i patlidžana, ljuti i blagi, a danas pravimo ajvar iz rerne. Ukus uopšte nije isti kao kad se kuva. Ajvar iz rerne je vrhunski delikates koji ne košta mnogo. A s obzirom na to da se bliži sezona slava i slavlja, iznenadite svoje goste ajavrom iz rerne.
Ajvar iz rerne: Niko mu ne može odoleti i pritom je zdrav
Ajvar iz rerne nije samo preukusan, već i veoma zdrav. Povrće koje se koristi za njegovu pripremu sadrži obilje vitamina, minerala i antioksidanasa.
- Crvene paprike su bogate vitaminima C i A, antioksidansima, i vlaknima. Pomažu u jačanju imunološkog sistema, očuvanju zdravlja očiju i sprečavanju kardiovaskularnih oboljenja.
- Paprike babure takođe sadrže vitamine C i A, kao i vitamin E. Imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
- Patlidžan je dobar izvor vlakana i antioksidanasa. Pomaže u regulaciji varenja i može doprineti smanjenju nivoa šećera u krvi.
- Beli luk je poznat po antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima. Takođe može doprineti snižavanju krvnog pritiska.
- Ljuta papričica sadrži kapsaicin koji može poboljšati cirkulaciju i smanjiti bol. Takođe može pomoći u sagorevanju kalorija.
Ovaj ukusni ajvar iz rerne možete koristiti kao namaz, dodatak jelima, ili kao umak uz razna jela.
U sledećem videu možete videti jedan od načina za pripremu ajvara:
Kako mi pripremamo ajvar iz rerne
Sastojci:
- 4 crvene paprike
- 2 paprike babure (ili više, po želji)
- 2 manja patlidžana
- 4 čena belog luka
- 1 ljuta papričica (opciono, ako volite ljuto)
- maslinovo ulje
- so
- biber
Uputstva:
- Zagrejte rernu na 200°C. Operite sve povrće.
- Stavite paprike i patližan na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni oko 30-40 minuta, ili dok kora ne postane crna. Povremeno ih okrenite da se ravnomerno ispeku.
- Izvadite paprike i patlidžane iz rerne i stavite ih u činiju. Pokrijte činiju prozirnom folijom ili stavite u plastičnu kesu kako bi se lakše oljuštile.
- Kada se povrće ohladi dovoljno da se može rukovati, oljuštite koru i uklonite semenke iz paprika.
- Iseckajte oljuštene paprike, patlidžan, beli luk i ljutu papričicu. Dodajte so i biber i malo maslinovog ulja.
- Prespite sve to u šerpu i ostavite da se krčka u rerni tridesetak minuta. Povremeno promešajte.
- Prespite ajvar u sterilisane staklene tegle. Zatvorite i čuvajte u frižideru.
Prijatno!