Bakin sataraš: Najbrži i najukusniji ručak – i još čuva liniju
Došli ste s posla i mrzi vas da dišete, a kamoli da spremate ručak? Znamo kako vam je… Sva sreća pa je tu bakin sataraš. Sama pomisao na ovo preukusno jelo daje snagu – i popravlja rasploženje.
Bez sataraša se ne može zamisliti letnja trpeza. Lako se priprema, preukusan je, sadrži malo kalorija i lako se vari. Pa gde ćete bolje… Može se konzumirati kao obrok ili kao prilog. I odlično se slaže s feta sirom.
Da biste pripremili bakin sataraš, možete koristiti paprike babure ili crvenu papariku šilju, šta više volite, jer ukus nije isti. A možete ih i kombinovati. U ovo jelo se ne dodaje voda, nego se povrće krčka u sopstvenom soku, dok ne omekša.
Kako se priprema bakin sataraš
Sastojci:
- 1 kg paprika babura ili crvene paprike šilje
- 500 grama paradajza
- 2 glavice crnog luka
- 100 grama slanine
- pola kašičice masti
- kašičica mlevene crvene paprike
- malo tucane crvene ljute paprike
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Operite paprike. Uklonite semenke i isecite ih na komadiće.
- Operite i oljuštite paradajz, a zatim ga isecite na komadiće.
- Isecite slaninu na kockice i sipajte u šerpu. Dodajte mast i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Pržite slaninu sve dok ne porumeni.
- Dodajte luk isečen na kriške i dinstajte sve dok ne postane staklast, to jest dok ne omekša.
- Dodajte isečenu papriku, promešajte i poklopite. Pustite da se krčka peatnaestak minuta uz stalno mešanje.
- Zatim dodajte paradajz, melevenu papriku i ljutu papriku, i kuvajte otklopljeno oko 20 minuta, dok paprike ne omekšaju i tečnost malo uvri.
- Posolite i pobiberite po ukusu.
- Nakon par minita sklonite s vatre. Po željim možete dodati malo seckanog svežeg peršuna, bosiljka, korijandera…
Prijatno!
Napomena: U staraš možete dodati i kobasicu, ako volite. Samo je isecite na kolutove i dodajte desetak minuta pre kraja kuvanja. Ako je kobasica ljuta, izostavite tucanu ljutu papričicu. Ili ne – sve zavisi od ukusa.