Bakin sataraš: Najbrži i najukusniji ručak – i još čuva liniju

by | avgust 1, 2023
Bakin sataraš

Došli ste s posla i mrzi vas da dišete, a kamoli da spremate ručak? Znamo kako vam je… Sva sreća pa je tu bakin sataraš. Sama pomisao na ovo preukusno jelo daje snagu – i popravlja rasploženje.

Bez sataraša se ne može zamisliti letnja trpeza. Lako se priprema, preukusan je, sadrži malo kalorija i lako se vari. Pa gde ćete bolje… Može se konzumirati kao obrok ili kao prilog. I odlično se slaže s feta sirom.

Da biste pripremili bakin sataraš, možete koristiti paprike babure ili crvenu papariku šilju, šta više volite, jer ukus nije isti. A možete ih i kombinovati. U ovo jelo se ne dodaje voda, nego se povrće krčka u sopstvenom soku, dok ne omekša.

Kako se priprema bakin sataraš

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1 kg paprika babura ili crvene paprike šilje
  • 500 grama paradajza
  • 2 glavice crnog luka
  • 100 grama slanine
  • pola kašičice masti
  •  kašičica mlevene crvene paprike
  • malo tucane crvene ljute paprike
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Operite paprike. Uklonite semenke i isecite ih na komadiće.
  2. Operite i oljuštite paradajz, a zatim ga isecite na komadiće.
  3. Isecite slaninu na kockice i sipajte u šerpu. Dodajte mast i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Pržite slaninu sve dok ne porumeni.
  4. Dodajte luk isečen na kriške i dinstajte sve dok ne postane staklast, to jest dok ne omekša.
  5. Dodajte isečenu papriku, promešajte i poklopite. Pustite da se krčka peatnaestak minuta uz stalno mešanje.
  6. Zatim dodajte paradajz, melevenu papriku i ljutu papriku, i kuvajte otklopljeno oko 20 minuta, dok paprike ne omekšaju i tečnost malo uvri.
  7. Posolite i pobiberite po ukusu.
  8. Nakon par minita sklonite s vatre. Po željim možete dodati malo seckanog svežeg peršuna, bosiljka, korijandera…

Prijatno!

Napomena: U staraš možete dodati i kobasicu, ako volite. Samo je isecite na kolutove i  dodajte desetak minuta pre kraja kuvanja. Ako je kobasica ljuta, izostavite tucanu ljutu papričicu. Ili ne – sve zavisi od ukusa.

Članak se nastavlja posle reklama

Pohovane paprike punjene sirom: Niko im ne može odoleti

 

Članak se nastavlja posle reklama

oksix/gettyimages.co.uk