Brza letnja proja sa grčkim jogurtom: Spremna za 3 minute

by | jun 17, 2024
brza letnja proja sa grčkim jogurtom

Brza letnja proja sa grčkim jogurtom je zdravo jelo koje nam donosi ukuse omiljene Grčke dok priželjkujemo i iščekujemo more

Ne znam za vas, ali nama je u redakciji grčka obala omiljena tema poslednjih dana. Sve što može da prizove sećanje na more, dok se pakujemo, dobro je došlo, a posebno grčki recepti. Brza letnja proja sa grčkim jogurtom je odličan izbor za doručak, večeru ili užinu. Kada kažemo da se lako priprema, zaista to i mislimo: dovoljno je da uzmete mikser  i izdvojite 3 minute svoga vremena.

Da li je grčki jogurt zdraviji od običnog?

Grčki jogurt se razlikuje od običnog jogurta po gustini i teksturi, koja se postiže dodatnim procedom kako bi se uklonio višak tečnosti. Ovaj proces rezultira većim sadržajem proteina u grčkom jogurtu, što ga čini nutritivno bogatijim. Grčki jogurt takođe sadrži manje šećera i ugljenih hidrata, ali ima više masti ako nije obrani. Prednosti grčkog jogurta uključuju visoku količinu proteina, što doprinosi osećaju sitosti i održavanju mišićne mase. S druge strane, običan jogurt može biti bolji izvor probiotika zbog veće količine tečnosti, što može poboljšati digestivno zdravlje. Oba tipa jogurta su korisna, zavisno od individualnih potreba i preferencija.

Članak se nastavlja posle reklama

Koji je jogurt bolji izbor za kuvanje?

Grčki jogurt je bolji izbor za kuvanje zbog svoje guste i kremaste teksture. Takođe, grčki jogurt ima manju sklonost ka zgrušavanju na visokim temperaturama, što ga čini idealnim za upotrebu u toplim jelima, sosovima, čorbama i marinadama. Njegov blagi ukus može dodati bogatstvo i dubinu jelima, a visoki sadržaj proteina dodatno poboljšava nutritivnu vrednost obroka. Obični jogurt, sa više tečnosti, može se koristiti u pečenju i hladnim jelima, ali nije tako stabilan kao grčki jogurt pri kuvanju.

Brza letnja proja sa grčkim jogurtom:

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

  • 1 kafena šolja brašna
  • 2 kafene šolje palente
  • 1 kašičica soli
  • pola šolje ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 šolje grčkog jogurta

Kako se priprema proja sa grčkim jogurtom?

  1. U duboku posudu uspite sve tečne sastojke i sjedinite ih
  2. U drugoj činiji izmešajte brašno, palentu i prašak za pecivo
  3. Polako dodajite smesu od brašna u tečne sastojke i sve vreme mutite na najnižoj brzini
  4. Izručite u nauljeni pleh, pospite susamomi pecite 10 minuta na 250 stepeni
  5. Smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite još 20 minuta
  6. Služite sa sirom i krastavcima
  7. Prijatno!

 

Članak se nastavlja posle reklama
bhofack2/istock/gettyimagesplus