Kada jednostavno nemate vremena: Brzi recept za ajvar

by | septembar 3, 2024
brzi ajvar

Recept za brzi ajvar ne zahteva sate kraj šporeta, a rezultat je toliko ukusan da ćete sigurno sačuvati ovaj recept u svom pretraživaču

Da li možete da zamislite zimsku sezonu slavlja bez dobrog ajvara? Nažalost, sve manje je vremena, sve više obaveza, a dobar ajvar zaista zahteva vreme. Najpre treba čistiti povrće, peći ga, ljuštiti, mleti, ukuvavati… Srećom, tu je naš recept za brzi ajvar koji zahteva svega sat vremena vašeg vremena.

Kakav je ukus brzog ajvara?

Istina, brzi ajvar nema identičan ukus kao običan ajvar, jer sadrži malo manje masnoća i začina. Ipak, ova laganija verzija je savršeno ukusna, toliko da garantujemo da ćete sačuvati recept za narednu godinu.

Kako se pravi brzi ajvar?

Sastojci za jednu turu (3 – 4 tegle):
2 kg crvene paprike
2 velika patlidžana
pola glavice belog luka
1 ljuta papričica ( po želji ako volite ljuto)
50 ml ulja
3 kašike sirćeta
so

Priprema: 

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Patlidžan i papriku operemo, očistimo od peteljki i semenki, a potom isečemo na manje komade
  2. Očistimo beli luk, pa zajedno sa patlidžanom i paprikom, sve poređamo na pleh i stavimo u rernu da se peče na 200 stepeni
  3. Povrće se peče u rerni sve dok ne postane mekano, za šta treba oko 3o minuta.
  4. Kada je povrće gotovo, blendira se zajedno. U smesu se dodaje maslinovo ulje, so i sirće
  5. Postupak se ponavlja sve dok svo povrće koje ste pripremili ne bude gotovo.
  6. Sva smesa dobijena nakon blendiranja se ukuvava na šporetu dok ne ispari višak vode (oko 30 minuta).
  7. Sipa se u prethodno sterilisane tegle, okreće naopako i ostavlja da se ohladi

Prijatno!

gojak/gettyimagesplus