Cimet rolnice! Recept za jesenji desert koji je postao viralan (video)
Jesen je stigla i sve miriše na cimet! Nije ni čudo što su nam misli odmah skrenule ka omiljenoj jesenjoj poslastici – cimet rolnice!
Cimet rolnice su omiljeno jelo zbog svoje neodoljive kombinacije mekane unutrašnjosti i hrskave spoljšnjosti. Ovaj desert očarava ukusnim mirisom cimeta i šećera, stvarajući savršen balans slatkog i začinjenog. Mogu se poslužiti u različitim prilikama i situacijama. Za doručak su odlična alternativa klasičnom pecivu, dok kao poslastica uz kafu pružaju prijatan prelaz između obroka. Takođe, cimet rolnice su popularan izbor za praznične okupljanja i posebne trenutke, zahvaljujući svom privlačnom izgledu i fantastičnom ukusu. Njihova svestrana priroda i jednostavna priprema čine ih omiljenim slatkim zalogajem tokom cele godine.
Recept za cimet rolnice
Sastojci za testo:
¾ šolje toplog punomasnog mleka
pakovanje kvasca
¼ šolje šećera
1 jaje plus 1 žumance
¼ šolje putera, otopljenog
3 šolje brašna
3/4 kašičice soli
Sastojci za fil:
2/3 šolje smeđeg šećera
1 ½ kašike mlevenog cimeta
¼ šolje putera, omekšanog
Za glazuru od krem sira:
čaša krem sira
3 kašike putera
¾ šolje šećera u prahu
½ kašičice ekstrakta vanile
Kako se prave cimet rolnica – video recept
Priprema rolnica od cimeta
Korak 1: Zagrejte mleko do telesne temperature – neka bude toplo poput vode za kupanje. U toplo mleko stavite kvasac, a potom dodajte šećer, jaje, žumance i otopljeni puter. Mešajte dok se dobro ne sjedini. Zatim postepeno dodajite i umešajte brašno i so, dok se masa ne sjedini.
Korak 2: Mutite testo miskerom na srednjoj brzini oko 8 minuta. Testo treba da bude malo lepljivo, ali ne previše. Ako se suviše lepi, dodajte još dve kašike brašna.
Korak 3: Prebacite testo u dobro nauljenu činiju, prekrijte plastičnom folijom i toplim peškirom. Ostavite testo da naraste 1 sat do 1 ½ sata, ili dok se ne udvostruči. Nakon što se testo udvostruči, prebacite ga na dobro pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravougaonik. Premažite omekšali puter preko testa.
Korak 4: U maloj činiji pomešajte smeđi šećer i cimet. Rukama pospite smesu preko testa namazanog puterom, a zatim utrljajte smesu i puter u testo. Čvrsto umotajte testo u rolat. Odsecite krajeve. Potom, isecite rolat na kriške debele oko 2 cm.
Korak 5: Stavite rolnice sa cimetom u podmazan pleh za pečenje 9k9. Pokrijte plastičnom folijom i toplim peškirom i ostavite da se diže 30-45 minuta.
Korak 6: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite rolnice oko 25 minuta, da porumene po ivicama.
Korak 7: Priprema glazure
Miskerom umutite krem sir, puter, šećer u prahu i ekstrakt vanile. Mutite dok ne postane glatko i mekano. Rasporedite preko rolnica sa cimetom i odmah poslužite.
Prijatno!