Gastro

Kako se sprema cvekla za zimu? Najjednostavniji recept za salatu bogatu gvožđem

by Hana Dunđerov

06.10.2023
cvekla za zimu
cvekla za zimu
Fork with pickled beets over glass jar on wooden table, closeup

Cvekla je jedna od najzdravijih namirnica, a upravo sada je vreme kada se ona ostavlja u zimnicu. Kako se pravi cvekla za zimu?

[lwptoc]

Da li je cvekla zdrava?

Cvekla je izuzetno zdrava namirnica. Prvo, bogata je vlaknima koji pomažuprobavu i održavaju osećaj sitosti. Takođe, cvekla je niskokalorična namirnica, što je dobro za kontrolu telesne mase.

Osim toga, cvekla je izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalijum i gvožđe, koji su neophodni za održavanje zdravog imunološkog sistema i cirkulacije. Takođe, cvekla je bogata antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Studije su pokazale da redovna konzumacija cvekle može sniziti krvni pritisak, poboljšati sportsku izdržljivost i poboljšati zdravlje jetre. Takođe, cvekla može poboljšati mentalnu oštrinu zbog svog visokog sadržaja nitrata koji pobljšava protok krvi u mozgu.

Uz sve ove koristi, cvekla je pristupačna i raznovrsna namirnica koju možete uključiti u različite obroke, od salata do sokova i pečenih jela.

Kako se sprema cvekla za zimu?

Slatka cvekla

Sastojci:

  • cvekla 7kg
  • voda 3l
  • šećer 10 kašika
  • so 3 kašike
  • alkoholno sirće 1l
  • konzervans 1 kesica

Priprema:

  1. Operite cveklu, pa je prokuvajte u ljusci dok ne postane mekša. Izvaditi iz šerpe i prohladiti.
  2. Oljuštiti cveklu i iseći je na kolutove.
  3. U posudi pomešati vodu, sirće, šećer, so i konzervans.
  4. Poslagati cveklu u prethodno sterilisane tegle i naliti tečnošću.
  5. Zatvoriti tegle i čekati najmanje 4 nedelje do kunzumacije.

Kisela cvekla:

Sastojci:

  • 3 kg neoljuštene cvekle
  • 500 ml alkoholnog sirćeta
  • 1,5 l vode
  • 2,5 kašike soli
  • beli luk

Priprema:

  1. Pripremite cveklu kako je opisano u prethodnom receptu.
  2. Prokuvajte vodu, sirće, so
  3. U sterilisane tegle poslažite cveklu. U svaku teglu ubacite dva čena belog luka.
  4. Prelijte tečnošću, zatvorite tegle i pokrijte ih ćebetom. Tek kada se potpuno ohlade, možete ih otkriti.

Video recept za cveklu u teglama