Danas za ručak spremamo punjeni patlidžan

by | jul 25, 2024
Danas za ručak spremamo punjeni patlidžan

Ako želite nešto stvarno preukusno, onda napravite punjeni patlidžan. Možete ga praviti sa mlevenim mesom, ili sa gljivama i povrćem.

Postoji bezbroj načina za pripremu ovog fantastičnog jela (bez njega se ne može zamisliti orijentalna kuhinja). Osim sa mlevenom junetinom, patlidžan možete puniti i svinjskim mesom ili mlevenom piletinom. A možete napraviti i vegetarijansku varijantu sa povrćem i pečurkama. Taj recept ćemo objaviti nekom drugom prilikom – i on je preukusan.

Kako se priprema punjeni patlidžan

Na instagramu smo pronašli savršen recept za punjeni patlidžan:

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 3 velika patlidžana
  • 200-220 g mlevene junetine
  •  1 zelena ljuta papričica
  •  1/4 crvene ljute papričice
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 paradajz
  • 3 veća čeri paradajza
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kašike paradajz paste
  •  1,5 kašičica soli
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2-3 grančice peršuna
  • 1/2 šolje vode
  • 3 krompira
  • malo narendanog punomasnog sira
  • malo iseckanog svežeg peršuna

Sos:

  • 2 kašičice paradajz paste
  • 1 šolja vrele vode
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera

Priprema:

  1. Prepolovite patlidžane po dužini i potopite u slanu vodu 30 minuta. Osušite.
  2. Krompir iseckati i poređati sa patlidžanima na pleh. Premažite uljem.
  3. Peći na 200°C 20 min dok ne omekša.
  4. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mlevenu junetinu i dinstajte sve dok ne promeni boju. Zatim dodajte iseckanu zelenu i crvenu ljutu papriku, paradajz, paradajz pastu, vodu i začine. Kuvajte 4-5 min. Umešajte peršun.
  5. Pečene patlidžane filovati junećom smesom. Odozgo stavite kriške paradajza ili polovine čeri paradajza.
  6. Pomešajte sastojke za sos i sipajte oko patlidžana.
  7. Peći na 185°C 20-25 min. Dodajte narendan sir u krompir pre završetka.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
from_my_point_of_view/gettyimages.co.uk