Gastro

Dijetalni recepti: Ukusna jela do 300 kalorija

by Ranka Bulatović

12.06.2023.
dijetalni recepti
dijetalni recepti
Cannellini bean and vegetable soup with parsley Cannellini bean and vegetable soup with parsley

Često se čini da je dijeta nešto dosadno – i ne baš ukusno. Ali ne mora biti tako. Pred vama su dijetalni recepti koji sadrže sve važne sastojke koji su neophodni telu da bi normalno funkcionisalo, a pritom su preukusni. I sadrže do 300 kalorija

dijetalna paelja

Dijetalni recepti: Lako se pripremaju i preukusni suđ

1. Dijetalna paelja od povrća

Inspirisana je tradicionalnom španskom paeljom, ali ne sadrži meso ili ribu, već dodatno povrće.

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka, iseckana
  • 1 crvena paprika isečena na četvrtine
  • 1 tanko narezana crvena ljuta paprika
  • 3 čena belog luka, ispasirana
  • 1 paradajz srednje veličine, narezan na kockice
  • 1/2 šolje pirinča Arborio ili drugog pirinča srednjeg zrna
  • 1 kašičica paradajz paste
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • 100 g zelene boranije
  • 1/2 šolje suvog belog vina
  • 1 kašičica narendane limunove kore
  • so i biber po ukusu
  • kriške limuna za serviranje

Priprema:

  1. Zagrejte ulje u velikom tiganju od livenog gvožđa na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite,  povremeno mešajući, dok ne omekša, 5 minuta.
  2. Dodajte ljutu papričicu i pržite, povremeno mešajući, 4 minuta.
  3. Dodajte beli luk i pržite 1 minut.
  4. Dodajte paradajz i pirinač. Gurnite mešavinu pirinča do ivice tiganja da napravite malu rupu; dodati paradajz pastui i slatku papriku. Kuvati bez mešanja, 1 minut.
  5. Sipajte vino i preostalo povrće. Kuvajte oko 3 minuta.
  6. Dodajte 3 šolje vode, limunovu koricu, po pola kašičice soli i bibera. Pustite da provri, pa smanjite vatru, dinstajte poklopljeno 11 minuta
  7. Dodajte boranija, kuvajte poklopljeno dok pirinač ne omekša i upije tečnost. Pospite korijander preko paelje i poslužite sa kriškama limuna.

minestrone čorba

2. Dijetalna minestrone čorbe

Porcija sadrži manje od 300 kalorija.

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 šargarepe srednje veličine, sitno iseckane
  • 1 srednji praziluk, tanko isečen
  • 8 grančica svežeg timijana
  • 150 g špargla (može i zamrznutih)
  • 3 velika crvena krompira, iseckana
  • 2 litra bujona od povrća
  • 1 konzerva pasulja, oceđenog i ispranog
  • po 1/2 kašičice soli i bibera

Priprema:

  1. Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u šerpi na srednjoj vatri.
  2. Dodajte šargarepu, praziluk, svež timijan i 1/4 kašičice soli. Kuvajte 8 minuta, mešajući.
  3. Dodajte seckani crveni krompir i bujon od povrća. Pokrijte delimično i pustite da proključa  na jakoj vatri. Smanjite temperaturu i kuvajte 25 minuta ili dok krompir ne omekša.
  4. Dodajte špargle i dinstajte 3 minuta ili dok ne omekšaju. Izbacite timijan.
  5. Dodajte pasulj,  1/4 kašičice soli i 1/2 kašičice bibera.

Uživajte u ovim dijetalnim receptima do mile volje.