Dijetalni recepti: Ukusna jela do 300 kalorija
Svako može pripremiti ove dijetalne recepte kod kuće. Dijeta ne mora biti ni dosadna ni bezukusna...
Često se čini da je dijeta nešto dosadno – i ne baš ukusno. Ali ne mora biti tako. Pred vama su dijetalni recepti koji sadrže sve važne sastojke koji su neophodni telu da bi normalno funkcionisalo, a pritom su preukusni. I sadrže do 300 kalorija
Dijetalni recepti: Lako se pripremaju i preukusni suđ
1. Dijetalna paelja od povrća
Inspirisana je tradicionalnom španskom paeljom, ali ne sadrži meso ili ribu, već dodatno povrće.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka, iseckana
- 1 crvena paprika isečena na četvrtine
- 1 tanko narezana crvena ljuta paprika
- 3 čena belog luka, ispasirana
- 1 paradajz srednje veličine, narezan na kockice
- 1/2 šolje pirinča Arborio ili drugog pirinča srednjeg zrna
- 1 kašičica paradajz paste
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 100 g zelene boranije
- 1/2 šolje suvog belog vina
- 1 kašičica narendane limunove kore
- so i biber po ukusu
- kriške limuna za serviranje
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- Zagrejte ulje u velikom tiganju od livenog gvožđa na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite, povremeno mešajući, dok ne omekša, 5 minuta.
- Dodajte ljutu papričicu i pržite, povremeno mešajući, 4 minuta.
- Dodajte beli luk i pržite 1 minut.
- Dodajte paradajz i pirinač. Gurnite mešavinu pirinča do ivice tiganja da napravite malu rupu; dodati paradajz pastui i slatku papriku. Kuvati bez mešanja, 1 minut.
- Sipajte vino i preostalo povrće. Kuvajte oko 3 minuta.
- Dodajte 3 šolje vode, limunovu koricu, po pola kašičice soli i bibera. Pustite da provri, pa smanjite vatru, dinstajte poklopljeno 11 minuta
- Dodajte boranija, kuvajte poklopljeno dok pirinač ne omekša i upije tečnost. Pospite korijander preko paelje i poslužite sa kriškama limuna.
2. Dijetalna minestrone čorbe
Porcija sadrži manje od 300 kalorija.
Sastojci:
Članak se nastavlja posle reklama
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 šargarepe srednje veličine, sitno iseckane
- 1 srednji praziluk, tanko isečen
- 8 grančica svežeg timijana
- 150 g špargla (može i zamrznutih)
- 3 velika crvena krompira, iseckana
- 2 litra bujona od povrća
- 1 konzerva pasulja, oceđenog i ispranog
- po 1/2 kašičice soli i bibera
Priprema:
- Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u šerpi na srednjoj vatri.
- Dodajte šargarepu, praziluk, svež timijan i 1/4 kašičice soli. Kuvajte 8 minuta, mešajući.
- Dodajte seckani crveni krompir i bujon od povrća. Pokrijte delimično i pustite da proključa na jakoj vatri. Smanjite temperaturu i kuvajte 25 minuta ili dok krompir ne omekša.
- Dodajte špargle i dinstajte 3 minuta ili dok ne omekšaju. Izbacite timijan.
- Dodajte pasulj, 1/4 kašičice soli i 1/2 kašičice bibera.
Uživajte u ovim dijetalnim receptima do mile volje.
Članak se nastavlja posle reklama
Максим Крысанов, martinturzak/gettyimages.co.uk