Domaći kečap od paradajza i šljiva + video recept za klasični kečap

by | septembar 6, 2024
Domaći kečap od paradajza i šljiva: Najukusniji koji smo probali

Ako volite kečap, predlažemo vam da isprobate savršen recept za domaći kečap od paradajza i šljiva. Nema mu ravna. 

Volimo da eksperimentišemo u kuhinji, a danas pravimo nešto zaista podsebno – domaći kečap u koji ćemo, imeđu ostalog, dodati i šljive. Iznenadićete se koliko je ukusan.

Kako se priprema domaći kečap od paradajza i šljiva

Da biste napravili savršen domaći kečap, osim paradajza trebaće i vam i šljive. Verovatno to niste do sada ni čuli niti probali, ali verujte nam na reč – ukus obara s nogu. Brzo i lako možete napraviti zalihe kečapa za zimu. Pritom, mnogo je zdraviji od kupovnog. A i deca će ga obožavati. I treba znati i to da je kuvani paradajz zdraviji od svežeg zbog obilja likopena koji prevenira mnoga oboljenja.

Recept za savršen kečap

Sastojci:

  • 1 kg paradajza
  • 450 g šljiva
  • 1 glavica crnvenog ili crnog luka
  • 1 vezica peršuna
  • ¹⁄₂ vezice bosiljka
  • ¹⁄₂ glavice belog luka
  • 1-2 karanfilića
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1/2 kašičice tucane ljute papričice (ako volite ljuto)
  • 1 ravna kašika soli
  • 1 kašičica šećera

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Dobro operite paradajz i uklonite peteljke, a zatim ga isecite na komade.
  2. Dobro operite šljive, a zatim ih prerežite napola i uklonite koštice. Oljuštite i isecite crni luk na krupnije komade.
  3. Sameljite paradajz, luk i šljive na mašini za meso, a zatim sve to prespite u šerpu.
  4. Stavite šerpu na šporet i zagrevajte do ključanja. Smanjite temperaturu i kuvajte oko dva sata. Nemojte poklapati šerpu. Povremeno mešajte.
  5. Začinsko bilje i beli luk usitnite u seckalici. Dodajte u mešavinu paradajza. Kuvajte još pola sata.
  6. Malo ohlađenu smesu procedite kroz cediljku.
  7. Ponovo zagrejte do ključanja i kuvajte 30 minuta ili duže dok se ne postigne željena gustoća. Često mešajte.
  8. Dodajte alevu papriku, ljutu papričicu, so i šećer, dobro promešajte.
  9. Sipati u sterilisane tegle i zatvoriti. Okrenite, umotajte u peškir i ohladite. Čuvajte kečap od paradajza i šljiva na hladnom mestu.

Prijatno!

A ako želite da napravite klasični kečap, pogledajte sledeći video sa TikTok-a koji ima tri miliona pregleda:

@alphafoodie Homemade ketchup #tomato #ketchup #tomatoes #foodtiktok #learnontiktok ♬ original sound – alphafoodie

Članak se nastavlja posle reklama
Kristina Maksymova/gettyimages.co.uk