Domaći kečap od paradajza i šljiva + video recept za klasični kečap
Ako volite kečap, predlažemo vam da isprobate savršen recept za domaći kečap od paradajza i šljiva. Nema mu ravna.
Volimo da eksperimentišemo u kuhinji, a danas pravimo nešto zaista podsebno – domaći kečap u koji ćemo, imeđu ostalog, dodati i šljive. Iznenadićete se koliko je ukusan.
Kako se priprema domaći kečap od paradajza i šljiva
Da biste napravili savršen domaći kečap, osim paradajza trebaće i vam i šljive. Verovatno to niste do sada ni čuli niti probali, ali verujte nam na reč – ukus obara s nogu. Brzo i lako možete napraviti zalihe kečapa za zimu. Pritom, mnogo je zdraviji od kupovnog. A i deca će ga obožavati. I treba znati i to da je kuvani paradajz zdraviji od svežeg zbog obilja likopena koji prevenira mnoga oboljenja.
Recept za savršen kečap
Sastojci:
- 1 kg paradajza
- 450 g šljiva
- 1 glavica crnvenog ili crnog luka
- 1 vezica peršuna
- ¹⁄₂ vezice bosiljka
- ¹⁄₂ glavice belog luka
- 1-2 karanfilića
- 1 kašičica aleve paprike
- 1/2 kašičice tucane ljute papričice (ako volite ljuto)
- 1 ravna kašika soli
- 1 kašičica šećera
Priprema:
- Dobro operite paradajz i uklonite peteljke, a zatim ga isecite na komade.
- Dobro operite šljive, a zatim ih prerežite napola i uklonite koštice. Oljuštite i isecite crni luk na krupnije komade.
- Sameljite paradajz, luk i šljive na mašini za meso, a zatim sve to prespite u šerpu.
- Stavite šerpu na šporet i zagrevajte do ključanja. Smanjite temperaturu i kuvajte oko dva sata. Nemojte poklapati šerpu. Povremeno mešajte.
- Začinsko bilje i beli luk usitnite u seckalici. Dodajte u mešavinu paradajza. Kuvajte još pola sata.
- Malo ohlađenu smesu procedite kroz cediljku.
- Ponovo zagrejte do ključanja i kuvajte 30 minuta ili duže dok se ne postigne željena gustoća. Često mešajte.
- Dodajte alevu papriku, ljutu papričicu, so i šećer, dobro promešajte.
- Sipati u sterilisane tegle i zatvoriti. Okrenite, umotajte u peškir i ohladite. Čuvajte kečap od paradajza i šljiva na hladnom mestu.
Prijatno!
A ako želite da napravite klasični kečap, pogledajte sledeći video sa TikTok-a koji ima tri miliona pregleda:
@alphafoodie Homemade ketchup #tomato #ketchup #tomatoes #foodtiktok #learnontiktok ♬ original sound – alphafoodie