Ukus detinjstva: Domaći sok od višanja bez konzervansa

by | maj 27, 2024
domaći sok od višanja bez konzervansa

Ako postoji ukus detinjstva koji svi i dalje volimo, to je onda domaći sok od višanja, a mi ovoga puta donosimo recept bez konzervansa

Blago kiselkast, a ipak sladak i pun vitamina C – sok od višanja podjednako vole i deca i odrasli.

Koliko su zdrave višnje?

Višnje su izuzetno zdrave zbog svog bogatstva antioksidansima, posebno antocijaninima koji mogu smanjiti upale i rizik od hroničnih bolesti. Takođe, sadrže vitamin C, kalijum, vlakna i melatonin, što doprinosi jačanju imunog sistema, zdravlju srca i boljem snu. Nutritivna vrednost višanja na 100 grama uključuje oko 50 kalorija, 12 grama ugljenih hidrata, 1 gram proteina i 2 grama vlakana. Njihov nizak glikemijski indeks čini ih pogodnim za dijabetičare. Redovno konzumiranje višanja može poboljšati opšte zdravlje i pružiti zaštitu od raznih zdravstvenih problema.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se pravi domaći sok od višanja bez konzervansa:

Sastojci:
5 kg višanja
5 kg šećera
50 gr. limuntusa
3 l vode
1 do 2 vanilin šećera
Priprema:
  1. Višnje oprati pod mlazom vode, ukloniti koštice i peteljke
  2. Pomešati sa limuntusom, šećerom i vodom i ostaviti na hladnom i tamnom mestu 24 sata. Tokom ovog perioda, često mešajte smešu kako bi se sav šećer istopio. Kada se šećer istopi, iscedite višnje da iz njih izađe sok
  3. Kada prođe 24 sata, vreme je za pasiranje soka. Možete to uraditi na cedku, gazu ili mašinu za paradajz. Dodajte dva vanilin šećera i promešajte.
  4. Sok prokuvajte. Kada primetite da je blizu vrenja, smanjite temperaturu da ne bi izvrio. Dovoljno je da krčka 3 do 5 minuta, nakon čega ga uklonite sa ringle.
  5. Toplog ga sipate u boce koje su sterilisane i zagrejane na 100 stepeni, u rerni.
  6. Kada napunite sve flaše, složite ih i utoplite. Ostavite sok da se prirodno hladi 2 – 3 dana. Nakon toga je spreman za upotrebu

 

Koliko dugo se može koristiti domaći sok od višanja bez konzervansa?

Ovako spremljen sok može se čuvati na hladnom i tamnom mestu do 18 meseci. Ali, nakon otvaranja flaše, sok od višanja se mora staviti u frižider i konzumirati u narednih 48 sati.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Mariha Kitchen/istock/gettyimagesplus