Ukus detinjstva: Domaći sok od višanja bez konzervansa
Ako postoji ukus detinjstva koji svi i dalje volimo, to je onda domaći sok od višanja, a mi ovoga puta donosimo recept bez konzervansa
Blago kiselkast, a ipak sladak i pun vitamina C – sok od višanja podjednako vole i deca i odrasli.
Koliko su zdrave višnje?
Višnje su izuzetno zdrave zbog svog bogatstva antioksidansima, posebno antocijaninima koji mogu smanjiti upale i rizik od hroničnih bolesti. Takođe, sadrže vitamin C, kalijum, vlakna i melatonin, što doprinosi jačanju imunog sistema, zdravlju srca i boljem snu. Nutritivna vrednost višanja na 100 grama uključuje oko 50 kalorija, 12 grama ugljenih hidrata, 1 gram proteina i 2 grama vlakana. Njihov nizak glikemijski indeks čini ih pogodnim za dijabetičare. Redovno konzumiranje višanja može poboljšati opšte zdravlje i pružiti zaštitu od raznih zdravstvenih problema.
Kako se pravi domaći sok od višanja bez konzervansa:
- Višnje oprati pod mlazom vode, ukloniti koštice i peteljke
- Pomešati sa limuntusom, šećerom i vodom i ostaviti na hladnom i tamnom mestu 24 sata. Tokom ovog perioda, često mešajte smešu kako bi se sav šećer istopio. Kada se šećer istopi, iscedite višnje da iz njih izađe sok
- Kada prođe 24 sata, vreme je za pasiranje soka. Možete to uraditi na cedku, gazu ili mašinu za paradajz. Dodajte dva vanilin šećera i promešajte.
- Sok prokuvajte. Kada primetite da je blizu vrenja, smanjite temperaturu da ne bi izvrio. Dovoljno je da krčka 3 do 5 minuta, nakon čega ga uklonite sa ringle.
- Toplog ga sipate u boce koje su sterilisane i zagrejane na 100 stepeni, u rerni.
- Kada napunite sve flaše, složite ih i utoplite. Ostavite sok da se prirodno hladi 2 – 3 dana. Nakon toga je spreman za upotrebu
Koliko dugo se može koristiti domaći sok od višanja bez konzervansa?
Ovako spremljen sok može se čuvati na hladnom i tamnom mestu do 18 meseci. Ali, nakon otvaranja flaše, sok od višanja se mora staviti u frižider i konzumirati u narednih 48 sati.