Miriše na sveže voće: Džem od jagoda bez šećera i konzervansa
Džem od jagoda bez šećera i konzervansa miriše na sveže voće, ukus mu je savršen, a zdraviji je od bili koje druge domaće varijante
Džem od jagoda je jedan od omiljenih namaza, ali je često vrlo, vrlo sladak i stoga nepodoban za sve one sa striktnom ishranom. Ovaj recept je izuzetak : u njega ne ide ni gram dodatog šećera, pa čak ni konzervans, tako da mogu jesti i deca.
Kako čuvati džem bez konzervansa?
Iako je ukusan i zdraviji od varijanti sa šećerom, ovaj džem ima jednu manu: kraće traje. Po preporukama, trebalo bi da čuvati do dve nedelje u fržideru. Da biste mu produžili vek, možete uraditi sledeće:
- zamrzavanje džema – za duže čuvanje, džem se može staviti u zamrzivač. U zamrznutom stanju može trajati oko 6 meseci do godinu dana. Važno je koristiti posude koje su pogodne za zamrzavanje kako bi se izbegla kontaminacija.
- pasterizacija džema – ovako napravljen džem od jagoda se može čuvati na tamnom i suvom mestu do 6 meseci, bez promene ukusa.
Kako se pasterizuje džem od jagoda bez konzervansa?
Da biste na ovaj način produžili trajanje džemu od jagoda, najpre morate pripremiti tegle. Operite staklene tegle i poklopce u toploj vodi sa sapunom, a zatim ih stavite u rernu i zagrejte na 120°C. Neka ostanu na ovoj temperaturi najmanje 15-20 minuta.
Kada se džem skuva, sipaćete ga vrućeg u ovako pripremljene tegle, ali ćete ostaviti 1 cm prostora na vrhu tegle. Očistićete ivice tegle dobro i onda staviti poklopac. Sada sledi pasterizacija:
- Stavite napunjene tegle u veliku šerpu ili lonac sa rešetkom na dnu (da tegle ne dodiruju direktno dno lonca).
- Napunite lonac vodom tako da voda pokrije tegle najmanje 2-3 cm
- Zagrejte vodu do tačke ključanja, zatim smanjite vatru i lagano kuvajte tegle 10-15 minuta (za manje tegle) ili 15-20 minuta (za veće tegle).
- Pažljivo izvadite tegle iz vode i stavite ih na peškir ili rešetku da se ohlade. Poklopci bi trebali da se uvuku, što je znak da su tegle hermetički zatvorene.
- Kada se tegle potpuno ohlade, proverite da li su poklopci dobro zatvoreni (ne smeju se pomerati kada pritisnete na sredinu).
Kako se pravi džem od jagoda bez šećera i kozervansa?
Sastojci:
- 2 kg jagoda
- 4 supene kašike meda
- sok od dva limuna
- 100 ml vode
Priprema:
- Operite jagode i isecite ih načetvrti, a potom ubacite u veću šerpu
- u šerpu dodajte vodu i med
- na laganoj vatri kuvajte dok se med ne istopi. Kroz dvadesetak minuta primetićete da su jagode počele da se ukuvavaju. Koliko će kuvanje džema trajati zavisi najpre od količine voća. Zapamtite: što duže budete kuvale džem, on će biti gušći.
- Kada se voće raskuvalo dodajte sok od limuna a potom kuvajte još desetak minuta
- topao džem sipajte u pasterizovane tegle i ostavite da se hladi
- sutradan stavite na suvo i hladno mesto i tu čuvajte
Prijatno!