Fritata od tikvica i povrća, ukusnija od pice

by | jul 11, 2024
fritata od tikvica i povrća

Kada klinci traže picu, a vi želite da im ponudite zdraviji i laganiji obrok – fritata od tikvica i povrća je odlična zamena (čak i izgleda slično)

Fritata je savršeno ukusno i lagano letnje jelo, koje je gotovo za pola sata! Možete ga služiti kao ručak, užinu ili večeru.

Zašto je fritata sa letnjim povrćem tako zdrav obrok?

Tikvice su bogate vitaminom C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i održavanju zdravlja kože. Takođe su dobar izvor vlakana, što podržava zdravu probavu, a pritom su i nisko kalorične, pa su pogodne čak i ako ste na retrikciji. Luk, osim što daje bogatstvo ukusa, sadrži flavonoide i sumporne jedinjenja koja imaju antiinflamatorna svojstva. Šargarepa je izuzetno bogata beta-karotenom, koji se pretvara u vitamin A u organizmu, ključnom za dobar vid i zdravlje kože. Od koristi je upravo u ovim danima leta kada pomaže da steknemo bronzani ten.
Crvena roga paprika sadrži visok nivo vitamina C i antioksidansa, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i održavanju zdravlja ćelija. Jaja su odličan izvor proteina visoke biološke vrednosti, koji su neophodni za izgradnju mišića i obnavljanje tkiva.

Članak se nastavlja posle reklama

Fritata od tikvica i povrća

  • 3 rendane tikvice,
  • 1 sitno isečen luk,
  • 1 rendana šargarepa,
  • 1 iseckana crvena roga paprika,
  • 3 kašike ulja,
  • 1 kašičica soli,
  • malo crnog bibera po ukusu,
  • 3 jajeta,
  • 1,5 šolja mleka,
  • 2 šolje brašna
  • 150 grama rendanog sira.

Kako se priprema fritata od tikvica?

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  2. Narendajte tikvice, posolite i ostavite da puste vodu. Iscedite tikvice i pomešajte ih sa ostalim isečenim povrćem. Začinite povrće i promešajte.
  3. U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte mleko i pomešajte. Polako dodajite brašno, sve vreme mešajući.
  4. Kada dobijete glatku smesu, pomešajte je sa povrćem i izručite u nauljen pleh.
  5. Naribajte čedar sir odgore.
  6. Pecite 35 minuta.

Prijatno!

Tagovi: