Gužvara sa krompirom: Najjednostavnija varijanta omiljene krompiruše sa gotovim korama
Ako volite klasičnu krompirušu, ali vam razvlačenje kora ne deluje privlačno, ova pita je sjajno rešenje. Gužvara sa krompirom je daleko jednostavnija za pravljenje, a jednako je ukusna
Nema ukusnije od domaće pite krompiruše. Ali! Ona ipak zahteva vreme i umeće – setimo se samo koliko umeća treba za razvlačenja tankih kora. Ali, šta ako vam kažemo da jednako ukusnu krompirušu možete napraviti i sa gotovim korama?
Gužvara sa krompirom prema receptu koji smo vam pripremili čuva onu sočnost i mekoću prave krompiruše, iako koristi gotove kore. Trik je u tome što se koriste dva fila – jedan od krompira i jedan kojim se natapaju kore. Pa, da počnemo!
Gurmanska gužvara od krompira
Gužvara od krompira je pravi gurmanski specijalitet. Ona je kombinacija mekane kore i punjenja od krompira, koji je obično začinjen raznim začinima i dodacima kao što su luk, praziluk, začinsko bilje i začini. Ovo je ukusno jelo koje će zadovoljiti vaše nepce i napuniti vas energijom.
Jedna porcija od oko četvrt kilograma sadrži oko 250 kalorija, a najbogatija je skrobom. rompir je bogat vitaminima i mineralima, kao što su vitamin C, vitamin B6, kalijum i folna kiselina. Ovi hranljivi sastojci doprinose ukupnoj hranljivoj vrednosti pite od krompira.
Gužvara sa krompirom – recept
Sastojci:
Video recept: Gužvara sa krompirom
Kako se priprema gužvara sa krompirom?
- luk iseći na kockice, a krompir izrendati
- na tihoj vatri izdinstati luk, a potom dodati krompir, so i biber. Dinstati sve dok krompir ne omekani
- u posebnom sudu umutiti jaja, pavlaku, ulje, kiselu vodu, prašak za pecivo sa malo soli
- odvojiti četiri kore za gibanicu sa strane, ostale izmrviti na što sitnije delove i umešati ih u smešu jaja, pavlake i tečnih sastojaka. Vodite računa da se kora dobro natopi ovom smesom.
- namastite tepsiju u kojoj ćete peći pitu ili je postavite papirom za pečenje
- na dno tepsije stavite dve kore, a potom tanko razvucite red smese od izdrobljenih kora. Na ovu „koru“ namažite sloj fila od krompira
- ređajte tako dok vam ne ponestane materijala. Vodite računa da bi poslednji sloj pite trebalo da bude krompir
- preko naslagane pite stavite preostale dve kore. Premažite jajima
- pecite u rerni na 190 stepeni 35- 40 minuta
Prijatno!