Hladna krem čorba od krastavca idealna za vrele letnje dane
Hladna krem čorba od krastavca je pravi praznik za nepca. Ukusna je, lako se priprema i osvežiće vas za tili čas u vrelim letnjim danima.
Juče smo imali naglo zahlađenje, ali već danas se temperature vraćaju na prav letnje. A to znači da ćemo sve manje vremena provoditi u kuhinji. A ako ne možete da zamislite živt bez ukusne čorbe, onda napravite hadnu, bez kuvanja. I to od krastavca.
Hladna krem čorba od krastavca je i zdrava
@patrickzeinali Here is that cold cucumber soup recipe! It tastes amazing! 🤩 #fyp #foodie #newfitfeelin ♬ original sound – Patrick Zeinali
Čorba od krasvca neće samo zadovoljiti vaše čulo ukusa (i mirisa ako volite mirođiju), ona će i snabdeti vaše telo dragocenim sastojcima koji čuvaju zdravlje. Krastavac, iako se često smatra bezukusnim i jednostavnim povrćem, zapravo je bogat izvorom hranjivih sastojaka, a ovo su ključni:
- Voda: Krastavac je sastavljen od oko 96% vode. To ga čini idealnom namirnicom za uživanje u vrućim letnim danima ili nakon treninga, kada se povećano znojite.
- Vitamini: Krastavac je dobar izvor vitamina C, važnog antioksidansa koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja. Takođe sadrži vitamin K, koji je bitan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
- Minerali: Krastavac je bogat kalijumom, mineralom koji pomaže u regulisnanju krvnog pritiska i sprečavanju srčanih bolesti. Takođe sadrži manje količine magnezijuma, fosfora i kalcijuma.
- Prehrambena vlakna: Krastavac sadrži i prehrambena vlakna, koja su važna za probavu i opšte zdravlje creva. Vlakna brzo daju osećaj sitosti, smanjuju nivo holesterola i kontrolišu nivo šećera u krvi.
- Antioksidansi: Osim vitamina C, krastavac sadrži i druge antioksidanse, kao što su flavonoidi i kukurbitacin. Antioksidansi štite ćelije od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, a samim tim smanjuju rizik od hroničnih bolesti kao što su karcinom i bolesti srca.
Kako se priprema
Sastojci:
Članak se nastavlja posle reklama
- 2 velika krastavca
- 1 glavica crvenog luka
- 1 šolja jogurta
- 1 čaša kisele pavlake
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 2 kašike sitno iseckane mirođije
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Dobro operite i oljuštite krastavac (ako je organski, ne morate da ga ljuštite, samo ga dobro operite). Isecite krastavac po dužini i kašičicom uklonite mekani, središnji deo sa semenkama. Zatim ga isecite na komadiće.
- Oljuštite i isecite crveni luk na komadiće. Ako nemate crveni, može i crni luk.
- Sipajte sve sastojke u blender i dobro izmiksajte. Ohladite čorbu u frižideru pre služenja.
- Napomena: Po želji, možete dodati i drugo začinsko bilje.
Prijatno!
Elena_Danileiko/gettyimages.com