Hladna krem čorba od krastavca idealna za vrele letnje dane

by | jul 3, 2024
Hladna krem čorba od krastavca idealna za vrele letnje dane

Hladna krem čorba od krastavca je pravi praznik za nepca. Ukusna je, lako se priprema i osvežiće vas za tili čas u vrelim letnjim danima. 

Juče smo imali naglo zahlađenje, ali već danas se temperature vraćaju na prav letnje. A to znači da ćemo sve manje vremena provoditi u kuhinji. A ako ne možete da zamislite živt bez ukusne čorbe, onda napravite hadnu, bez kuvanja. I to od krastavca.

Hladna krem čorba od krastavca je i zdrava

@patrickzeinali Here is that cold cucumber soup recipe! It tastes amazing! 🤩 #fyp #foodie #newfitfeelin ♬ original sound – Patrick Zeinali

Čorba od krasvca neće samo zadovoljiti vaše čulo ukusa (i mirisa ako volite mirođiju), ona će i snabdeti vaše telo dragocenim sastojcima koji čuvaju zdravlje. Krastavac, iako se često smatra bezukusnim i jednostavnim povrćem, zapravo je bogat izvorom hranjivih sastojaka, a ovo su ključni:

  • Voda: Krastavac je sastavljen od oko 96% vode. To ga čini idealnom namirnicom za uživanje u vrućim letnim danima ili nakon treninga, kada se povećano znojite.
  • Vitamini: Krastavac je dobar izvor vitamina C, važnog antioksidansa koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja. Takođe sadrži vitamin K, koji je bitan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
  • Minerali: Krastavac je bogat kalijumom, mineralom koji pomaže u regulisnanju krvnog pritiska i sprečavanju srčanih bolesti. Takođe sadrži manje količine magnezijuma, fosfora i kalcijuma.
  • Prehrambena vlakna: Krastavac sadrži i prehrambena vlakna, koja su važna za probavu i opšte zdravlje creva. Vlakna brzo daju osećaj sitosti, smanjuju nivo holesterola i kontrolišu nivo šećera u krvi.
  • Antioksidansi: Osim vitamina C, krastavac sadrži i druge antioksidanse, kao što su flavonoidi i kukurbitacin. Antioksidansi štite ćelije od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, a samim tim smanjuju rizik od hroničnih bolesti kao što su karcinom i bolesti srca.

Kako se priprema

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 2 velika krastavca
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 šolja jogurta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike sitno iseckane mirođije
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Dobro operite i oljuštite krastavac (ako je organski, ne morate da ga ljuštite, samo ga dobro operite). Isecite krastavac po dužini i kašičicom uklonite mekani, središnji deo sa semenkama. Zatim ga isecite na komadiće.
  2. Oljuštite i isecite crveni luk na komadiće. Ako nemate crveni, može i crni luk.
  3. Sipajte sve sastojke u blender i dobro izmiksajte. Ohladite čorbu u frižideru pre služenja.
  4. Napomena: Po želji, možete dodati i drugo začinsko bilje.

Prijatno!

Elena_Danileiko/gettyimages.com