Hrskavi pohovani karfiol u sosu od čedar sira
Hrskavi pohovani karfiol je odlična zamena za mesni obrok, a posebno je ukusan kada se sprema sa sosom od čedar sira
Pohovani karfiol je svima omiljeni način pripreme ovog povrća iz roda kupusa jer prženje izvlači slatkoću na površinu. Zahvaljujući tome, pohovani karfiol je neobično ukusan, a najbolje je ga je služiti uz neki sos. Naša preporuka je sos od čedar sira.
Da li je karfiol zdrav?
Apsolutno! Širok spektar prisutnih vitamina i minerala, aminokiselina i antioksidanata, donose odlične zdravtsvene benefite. Sadrži vitamine A, K i C, kao i vitamin B5 odnosno patontnensku kiselinu. Značajno je i to što obiluje folnom kiselinom i gvožđem, namirnicama koje su nam neophodne za pravilan razvoj. Kada su u pitanju minerali, karfiol obiluje kalijumom, kalcijumom i natrijumom.
Pohovani karfiol – nutritivna vrednost
Oko 100 grama pohovanog karfiola (tri manje cvetače) ima oko 200 kalorija. Od toga je 11 grama masti, 3,3 grama proteina i 18 grama šećera. Kada su šećeri u pitanju, prostih šećera ima 0,9 grama, vlakana 1,4 grama, a kompleksnih UG čine ostatak.
Recept za hrskavi pohovani karfiol
Sastojci:
- Veća glavica karfiola (700 gr do 1 kg)
- 3 jajeta
- 100 ml mleka
- 1 kašika soli ili suvog začina
- 200 gr brašna
- ulje za prženje
Sastojci za sos od čedar sira:
- Šolja rendanog čedar sira
- 1/4 šolje pavlake
- 1/4 šolje majoneza
Kako se pravi hrskavi pohovani kafiol? Video recept
@gigimadanipour Air Fryer Buffalo Bites- Cauliflower edition! #airfryerrecipes Ingredients : 1 head cauliflower 1/2 cup flour 1 tsp Italian seasoning 1 tsp garlic powder 1 tsp onion powder 1/2 tsp red pepper flakes 1/2 tsp salt 1/2 cup water 1/2 cup Buffalo sauce #airfryerrecipes #cauliflower #cauliflowerrecipes #buffalobites #airfryertiktok #airfryerhack #cauliflowerbuffalowings #buffalosauce #easymeals #foodhacks #514food #514tiktok ♬ CUFF IT – Beyoncé
Priprema pohovanog karfiola
- Karfiol oprati i razvodjiti na cvetove
- U većoj šerpi zagrejati vodu do ključanja
- Spustili karfiol u šerpu i ostaviti da kuva 3 minute. Karfiol treba samo da omekša, nikako da se skroz skuva!
- Izvaditi karfiol i ostaviti da se cedi
- U posebnoj posuditi pomešati mleko, brašno i začine
- Zagrejati ulje u dubokom tiganju ili šerpi.
- Cvetače karfiola umakati u testo za pohovanje, a potom pržiti dok ne porumeni
Pripema sosa od čedar sira
- Pomešajte sve sastojke u šerpici
- Podgrevajte na tihoj vatri dok se sir ne istopi
Prijatno!