Gastro

Italijanski kolač od jabuka: Jednostavan, sočan i jeftin

by Ranka Bulatović

27.09.2024
Italijanski kolač od jabuka: Najbolji koji smo do sada probali
Italijanski kolač od jabuka: Najbolji koji smo do sada probali
Italijanski kolač od jabuka: Najbolji koji smo do sada probali

Najavili su pad temperature i kišu, a mi znamo kako ćemo se zagrejati i sačuvati dobro raspoloženje. Pomoći će nam italijanski kolač od jabuka.

Mekani, sočni kolač sa laganom aromom citrusa i vanile, i obiljem jabuka – to morate da probate. Verovatno za svaki kolač od jabuka kažemo da je najukusniji, jer ih prosto obožavamao. I nikada nam neće dosaditi da isprobavamo nove recepte. A dana sa vama delimo jednostavan, a odličan recept za kolač od jabuka na italijanski način.

Kako se pravi italijanski kolač od jabuka

Racept za kolač od jabuka

Sastojci:

  • 3-4 jabuke
  • ½ limuna
  • 3 jajeta
  • 140 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

  1. Pripremite svoje sastojke. Zagrejte rernu na 180°C. Okrugli pleh prečnika 23 cm obložite papirom za pečenje.
  2. Oljuštite jabuke. Polovinu jabuka isecite na sitne kockice, a drugu polovinu na tanke kriške. Narendajte koru limuna na najsitnije rende.
  3. Odvojiti žumanca od belanaca (jaja prethodno treba da odstoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi). Pomešajte brašno i prašak za pecivo.
  4. Umutite belanca i prstohvat soli mikserom dok se ne dobije čvrst sneg. Polako dodajite žumanca i šećer. Kada se dobro umuti, dodajte ulje i ekstrakt vanile. Polako dodajite brašno. Mutite dok se ne dobije glatka smesa.
  5. U testo dodajte jabuke iseckane na kockice i limunovu koricu i promešajte varjačom. Sipajte testo u kalup. Preko poređajte kriške jabuke.
  6. Pecite kolač u zagrejanoj rerni 30-40 minuta. Bocnite čačkalicom da proverite da li je dovoljno pečen.

Prijatno!