Otkrivamo trik: Kako pripremiti pohovani patlidžan da ne bude gorak

by | jul 4, 2024
pohovani patlidžan

Pohovani patlidžan je čak ukusniji od tikvica, ali ako znate da ga pripremite na pravi način. Evo kako da ne bude gorak

Patlidžan je izuzetno zdrav, bogat kalijumom, kalcijumom i vitaminom K, ali ga mnoge žene izbegavaju jer ima specifičnu gorčinu. Evo kako da spremite pohovani patlidžan tako da se cela porodica oduševi.

Kako da patlidžan ne bude gorak?

Ne, nije krivica u kori i nju slobodno možete ostaviti na patlidžanu ako je mlad. Ono što treba da uradite jeste da patlidžan osušite od sokova koji imaju posebnu oporost. Najbrži i najlakši način koji kulinari koriste jeste soljenje.
Patlidžan operete, isečete na šnite ili krugove i posolite, te ostavite najmanje 15 minuta da se izvuku sokovi. Obrišete ubrusom i potom koristite.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako soljenje nije vaš izbor, postoji još jedan trik  – patlidžan pripremite kao u prethodnom slučaju, ali umesto da posolite, stavite u zamrzivač na 4 sata. Zatim ga odmrznite i iscedite tečnost iz njega.

Poslednji način je kratko prokuvavanje pre upotrebe.

Kako da pohovani patlidžan ne bude gorak?

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

veći patlidžan

2 jajeta

Članak se nastavlja posle reklama

2 kašike prezle

3 kašike brašna

Članak se nastavlja posle reklama

so, biber, beli luk i začini po ukusu

 

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:

  1. Operite patlidžan pa ga oljuštite. Presecite ga uzdužno na pola pa svaku polovinu nožem zasecite. Stavite ga zatim u vodu i kuvate oko 2-3 minuta a zatim ga dobro ocedite.
  2. U jedan tanjir umutite jaja a u drugi stavite prezle, brašno, so, biber, beli luk u prahu, suvi začin,origano i alevu papriku pa sve dobro izmešajte. Svaki komad patidžana najpre uvaljajte u suvu smesu a zatim u jaja.
  3. Pržite na zagrejaom ulju sa obe strane dok ne porumene.
  4. Izvadite patlidžane pa ih stavite na papirni ubrus da upiju višak ulja. Poslužite sa mešavinom kisele pavlake, majoneza i senfa.

Prijatno!

NoirChocolate/gettyimagesplus

Tagovi: