Kako se prave mantije: Starinsko jelo koje svi obožavaju
Mantije su jedno od starinskih jela koje svi volimo – i planu za tili čas. Retko se dešava da ostane nešto za sutradan. A mi imamo odličan recept.
Mantije samo na prvi pogled izgledaju malo komplikovano za napraviti, ali uopšte nije tako. Ovo jelo mogu da pripreme i početnici.
Recept za preukusne mantije
@kuzhin.e.hanes Mantija- Gefüllte Teigtaschen mit Hackfleisch Mantija me Mish Recete shume e shijshme #albanischeküche #soyummi #followformore ♬ Vallja e Rugoves – Shota – Eurolindi
Sastojci:
- 550 g mekog brašna tip 400
- 3 dl vode
- 50 ml ulja
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 2 dl gustog jogurta
- 3 čena belog luka
- mešavina začina
- so
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, pa dodati so i promešati.
- Sipati vodu i 2 kašike ulja pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i rukom mesiti dok se ne dobije glatko testo.
- Umešeno testo podeliti na 6 manjih jufki i ostaviti ga da se odmori 20 min.
- Uzeti jednu jufku i istanjiti oklagijom, pa premazati uljem. Preklopiti drugom istanjenom jufkom, te postupak slaganja i premazivanja ponavljati dok se ne potroši pripremljeni materijal. Poslednju jufku ne premazivati uljem. Ovako pripremljeno testo ostaviti da miruje 20 min.
- Odstojalo testo pažljivo istanjiti rukama u krug da bi se dobila tanka providna kora.
- Istanjenu koru pomoću okruglog zupča- stog noža iseći na kvadrate 10×10 cm.
- Sjediniti mleveno meso i sitno seckani luk, dodati začine po ukusu i promešati.
- Na svaki kvadrat testa staviti kašičicu pripremljenog fila, pa krajeve preklopiti prema sredini i slepiti. Okruglu tepsiju nauljiti, posuti brašnom i poslagati u nju pripremljene mantije. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S dok ne porumeni.
- Posebno sjediniti jogurt sa pasiranim belim lukom. Pred kraj pečenja, kada mantije porumene, preliti ih smesom od jogurta i vratiti nakratko da se dopeku.
Prijatno!
IvanSpasic/gettyimages.co.uk