Kako se prave mantije: Starinsko jelo koje svi obožavaju

by | jul 23, 2024
Kako se prave mantije: Starinsko jelo koje svi obožavaju

Mantije su jedno od starinskih jela koje svi volimo – i planu za tili čas. Retko se dešava da ostane nešto za sutradan. A mi imamo odličan recept. 

Mantije samo na prvi pogled izgledaju malo komplikovano za napraviti, ali uopšte nije tako. Ovo jelo mogu da pripreme i početnici.

Recept za preukusne mantije

@kuzhin.e.hanes Mantija- Gefüllte Teigtaschen mit Hackfleisch Mantija me Mish Recete shume e shijshme #albanischeküche #soyummi #followformore ♬ Vallja e Rugoves – Shota – Eurolindi

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci:

  • 550 g mekog brašna tip 400
  • 3 dl vode
  • 50 ml ulja
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 dl gustog jogurta
  • 3 čena belog luka
  • mešavina začina
  • so

Priprema:

  1. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, pa dodati so i promešati.
  2. Sipati vodu i 2 kašike ulja pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i rukom mesiti dok se ne dobije glatko testo.
  3. Umešeno testo podeliti na 6 manjih jufki i ostaviti ga da se odmori 20 min.
  4. Uzeti jednu jufku i istanjiti oklagijom, pa premazati uljem. Preklopiti drugom istanjenom jufkom, te postupak slaganja i premazivanja ponavljati dok se ne potroši pripremljeni materijal. Poslednju jufku ne premazivati uljem. Ovako pripremljeno testo ostaviti da miruje 20 min.
  5. Odstojalo testo pažljivo istanjiti rukama u krug da bi se dobila tanka providna kora.
  6. Istanjenu koru pomoću okruglog zupča- stog noža iseći na kvadrate 10×10 cm.
  7. Sjediniti mleveno meso i sitno seckani luk, dodati začine po ukusu i promešati.
  8. Na svaki kvadrat testa staviti kašičicu pripremljenog fila, pa krajeve preklopiti prema sredini i slepiti. Okruglu tepsiju nauljiti, posuti brašnom i poslagati u nju pripremljene mantije. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S dok ne porumeni.
  9. Posebno sjediniti jogurt sa pasiranim belim lukom. Pred kraj pečenja, kada mantije porumene, preliti ih smesom od jogurta i vratiti nakratko da se dopeku.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
IvanSpasic/gettyimages.co.uk