Posne šnicle od krompira, najjeftinija i najukusnija zamena za meso
Posne šnicle od krompira su ukusna i jeftina zamena za meso u danima posta, ali i van njih
Za većinu domaćica najveći izazov tokom posta jeste kako da zamene meso, a da obrok i dalje bude zdrav i sit, ali i ukusan. Posne šnicle od krompira su vrlo ukusne, mogu da budu i pikantne ako dodate malo tucane paprike, a ujedno su i vrlo jeftine.
Da li je krompir dobra zamena za meso?
Iako smo navikli da on bude prilog i obično mu ne pridajemo previše pažnje u nutritivnom smislu, krompir je dovoljno hranjiv da bude glavni obrok. Njegov svestrani okus i bogata tekstura čine ih savršenom zamenom za meso kada želite neko jelo koje će vas držati sitim dugo. Osim što ga je lako aromatizovati, pa vam neće nedostajati jak ukus mesa, ono je i raznovrsno pa možete bukvalno da birate u kom obliku ga jesti. Od njega se mogu praviti pite, hamburgeri, šnicle, čorbe, pa čak i kolači. Setite se samo divne posne bajadere.
Nutritivne vrednosti krompira:
U 100 grama belog krompira ima 77 kalorija, pri čemu unosite oko 2 grama proteina i 2 grama vlakana, a 17,5 grama ugljenih hidrata.
Krompir se često izbegava u ishrani jer je bogat skrobom, ali to nije dobra odluka, jer je krompir prilično zdrava i vitaminima bogata namirnica. On sadrži vitamine B1, B2, B3 i B6, kao i vitamin C. Uz to, izvor je gvožđa, magnezijuma i kalcijuma.
Kako se prave posne šnicle od krompira?
Sastojci:
- 8 većih belih krompira
- 2 manje glavica crnog luka
- peršun
- kašika – dve brašna
- kašika prezle
- tucana paprika (po ukusu, ne više od pola kašikice)
- biber, so
- ulje za prženje
Priprema posnih šnicli od krompira
- Krompir isečete na kockice i zajedno sa očišćenom glavicom luka ubacite u vodu da se skuva
- Kada je krompir kuvan, dobro ga ocedite, a onda ga ispasirajte kao da pravite pire.
- Pomešajte krompir sa začinima i brašnom. Formirajte šnicle, biće materijala za 10 komada. Kada formirate šnicle, pospite ih prezlom sa obe strane.
- Šnicle stavite u frižider na desetak minuta, a vi pripremite ulje za prženje
- Pržite pljeskavice 3 – 4 minuta, da porumene sa obe strane
- Služite uz grilovane šampinjone, salatu od crnog luka, ili sos od paradajza
Prijatno!