Brza proja sa jogurtom: Recept koji uspeva i početnicama

by | februar 9, 2024
brza proja sa jogurtom

Brza proja sa jogurtom su idealni za zdrav doručak ili večeru za celu porodicu. A ovaj recept vam oduzima svega dvadesetak  minuta!

Savršeno je ukusna, dugo zadržava mekoću i lako se pakuje – sve ovo čini proju izdašnim i praktičnim obrokom koji može da se posluži u bilo koje doba dana ili spakuje kao užina. Kada proju sa jogurtom služite ujutro, kombinujte je sa sirom, kiselim mlekom ili čak voćem. Uveče, odlična je ako je poslužite uz masniji sir, šunku ili druge prerađevine od mesa. A kao užina? Samo je obogatite maslinama.

Da li je proja sa jogurtom zdrava?

Proja sa jogurtom može biti zdrav izbor, s obzirom na sastojke koji se koriste u pripremi. Jogurt je bogat proteinima, kalcijumom i probioticima, koji su korisni za varenje i zdravlje crevne flore. Kukuruzno brašno, koje je osnovni sastojak proje, takođe pruža vlakna i neke hranljive materije.

Da bi proja sa jogurtom bila što zdraviji obrok, možete koristiti nemasni jogurt, ograničiti količinu dodatog sira ili ulja, i dodati raznovrsno povrće radi povećanja hranljive vrednosti jela. Takođe, možete razmotriti kombinovanje proje sa svežim salatama ili drugim laganijim prilozima radi uravnoteženog obroka.

Kako se pravi brza proja sa jogurtom?

Sastojci: 

Članak se nastavlja posle reklama

2 jajeta
1 šoljica ulja
2-3dl jogurta
1 šoljica kukuruznog brašna
malo soli
1 šoljica belog brasna
1 prašak za pecivo
kašika margarina

Priprema:

1. Umutite mikserom jaja, a potom dodajte tečne sastojke: ulje i jogurt.

Članak se nastavlja posle reklama

2. U posudi pomešati brašno, kukuruzno brašno i prašak za pecivo. Kašiku po kašiku dodavati u prethodno umućenu smesu i sve vreme mutiti mikserom na niskoj brzini.

3. Standardnu tepsiju za đuveč obložite papirom za pečenje. Sipajte u nju smesu i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Posle 15 minuta, proja je porumenela. Čačkalicom proveriti da li je pečena (ako na čačkalici ne ostaje testo, proja je gotrova).

Služiti sa sirom i povrćem.

Prijatno!

bhofack2/istock/gettyimagesplus

Nastavite da čitate