Obrok sačinjen od vitamina i proteina: Ovako se pravi Cezar salata

by | mart 7, 2024
cezar salata

Cezar salata se može poslužiti kao predjelo ili prilog, a ako joj dodate proteine poput piletine ona može biti zamena za ceo ručak. I to zdrava i nutritivno potpuna.

To je sveže, hranljivo i zasitno jelo koje je savršeno za bilo koje godišnje doba. Postoji mnogo različitih varijacija ove salate, ali klasični recept je uvek hit. Jednostavan je za pravljenje i svaki put daje odlične rezultate. Po ovom receptu, Cezar salata se pravi od romaine salate, krutona, parmezana i cezar dresinga. Preliv je mešavina maslinovog ulja, limunovog soka, dižon senfa i belog luka. U nekim varijantama Cezar salata sarži i komadiće slanine, lososa na žaru ili domaće krutone začinjene puterom. Budite slobodni da budete kreativni i dodajte svoje omiljene sastojke jer ne možete pogrešiti!

Kako je Cezar salata dobila ime: poreklo omiljenog obroka

Cezar salata, omiljena u celom svetu, ima pomalo neobično poreklo. Za njeno stvaranje zaslužan je Čezare Kardini, italijanski kuvar koji je 1924. godine vodio restoran u Tihuani, Meksiko. Prema legendi, Kardini je jedne noći bio suočen sa gomilom gladnih gostiju i skučenim zalihama. Improvizujući, koristio je ostatke zelene salate, krutone, parmezana, sirovih jaja, Vuster sosa i limunovog soka da bi napravio ukusnu salatu. Njegova kreacija je postala instant hit i ubrzo se proširila u Sjedinjene Države i ostatak sveta.

Postoje dve verzije o tome kako je salata dobila ime „Cezar“. Prema prvoj, Kardini je nazvao salatu po sebi, koristeći svoje italijansko ime „Cesare“. Druga verzija priče kaže da je salata dobila ime po Julijusu Cezaru, slavnom rimskom vojskovođi, simbolizujući snagu i hrabrost. Bez obzira na tačno poreklo imena, Cezar salata je i dalje popularna i uživa se u raznim verzijama širom sveta.

Kako se pravi Cezar salata?

Sastojci za salatu:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 100 g dimljene slanine (ako pratite niskokaloričan režim ishrane, izostaviti?
  • 200 g belog pilećeg mesa
  • 30 g parmezana (ako pratite niskokoloričan režim ishrane, izostaviti)
  • 3 čena belog luka
  • 2 parčeta tost hleba
  • veća glavica zelene salate
  • 4 čeri paradajza

Sastojci za dresing:

2 mala čena belog luka, mlevena (po ukusu mlevenog belog luka)
2 kašike sveže ceđenog limunovog soka, od jednog limuna

1 kisela pavlaka ili pasta od inćuna
1 kašičica Dižon senfa
1 kašičica Vorčester sosa
1 šolja majoneza, najboljeg kvaliteta

¼ kašičice soli
¼ kašičice sveže mlevenog crnog bibera

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema Cezar salate:

  1. Propržiti iseckanu slaninu bez dodavanja masnoće. Izvaditi i staviti na papirnu salvetu da upije masnoću.
  2. Ispeći piletinu takođe bez masnoće ili uz minimalni dodatak ulja. Kad se prohladi iseći je dugačke trake.
  3. Tost iseći na kocke, pomešati sa iseckanim belim lukom i propržiti na masnoći koju je pustila slanina. Izvaditi i staviti na salvetu.
  4. Umutiti dresing: U srednjoj činiji umutite beli luk, pavlaku, limunov sok, Dižon senf i Vorčester sos. Dodajte majonez, parmezan po želji, so i biber i umutite dok se dobro ne sjedini.
  5. Dobijenim dresingom preliti opranu i iseckanu zelenu salatu. Preko salate naređati piletinu, slaninu, krutone (prepečeni hleb), čeri paradajz, krupno narendani parmezan i preko toga prelitiopet dresing.

Prijatno!

shaiit/isctok/gettyimagesplus