Čizkejk sa jagodama koji je opčinio ceo svet, a mi imamo recept
Za vikend pravimo nešto čarobno – neodoljivi čizkejk sa jagodama. Pravi je praznik za nepca i jedna je od najomiljenijih poslestica na planeti.
Obožavamo jagode i jedva čekamo proleće baš zbog njih. A osim sladoleda, naša omiljena poslastica od jagoda je čizkejk. I imamo savršen recept.
Čizkejk sa jagodama – niko ne može da mu odoli
Ako želite da obradujete ukućane ili goste, spremite im nešto što će pamtiti – čizkejk, i to s jagodama…
Kako se pravi čizkejk sa jagodama
Sastojci:
Za podlogu:
Članak se nastavlja posle reklama
- 1 šolja izmrvljenog keksa
- 2 ½ kašike putera – rastopljenog
- 1 ½ kašike šećera
- prstohvat soli
Za fil:
- 2 pakovanja maskarpone sira
- 2 jaja
- ⅔ šolje šećera
- ⅔ šolje pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ¼ kašičice soli
Za toping:
- 700 g jagoda
- 1 ½ kašičice kukuruznog skroba
- 3 do 6 kašika šećera
- 1 ½ kašike limunovog soka
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite kalup papirom za pečenje. Uvijte tepsiju spolja u dvostruku aluminijsku foliju.
- Pomešajte izmrvljeni keks sa otopljenim puterom, šećerom i solju. Trebalo bi da podseća na mokri pesak i da zadrži oblik kada se pritisne. Sipajte smesu u kalup u dobro poravnajte i pritisnite. Pecite 8 do 10 minuta u zagrejanoj rerni. Zatim izvadite iz rerne i ostavite po strani.
- Smanjite rernu na 160 stepeni. Ručnim mikserom umutite maskarpone, jaja, šećer, pavlaku, vanilu i so dok ne dobijete glatki krem. Na kraju, uklonite velike mehuriće vazduha tako što ćete smanjiti brzinu na najnižu na 1 do 2 minuta.
- Sipajte fil preko testa i uklonite sve mehuriće vazduha tako što ćete lupkati kalup o kuhinjski pult obložen kuhinjskim ubrusom. Stavite kalup u veću tepsiju u koju ste sipali vruću vodu, 2-3 cm da biste napravili vodeno kupatilo.
- Pecite na 160 stepeni 75 minuta. Isključite rernu i drvenom kašikom zaglavite vrata rerne. Nakon jednog sata izvadite čizkejk iz rerne. Ostavite da se potpuno ohladi. Ostavite čizkejk da odstoji u frižideru najmanje 4 sata ili preko noći.
- Prepolovite otprilike polovinu jagoda i ostavite ih po strani. Drugu polovinu jagoda izmiksajte u blenderu ili multipraktiku. Prespite ispasirane jagode u šerpu i dodajte kukuruzni skrob, šećer i limunov sok. Zagrejte na srednje jakoj vatri i pustite da proključa.
- Isključite ringlu i dodajte iseckane jagode. Probajte i dodajte još šećera ili limunovog soka po potrebi. Ako je potrebno, dodajte 1 kašičicu vode. Napomena: Sos će se zgusnuti kako se ohladi.
- Prelijte ohlađeni čizkejk topingom od jagoda. I ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati. Isecite kriške tankim nožem koji je umočen u toplu vodu i obrisan pre svake kriške. Poslužite i uživajte!
Video recept
A na TikTok-u možete naći odlične video recepte za čizkejka s jagodama. A ovo je jedan od onih koji imaju najviše pregleda:
@bakewithzoha The absolute BEST STRAWBERRY CHEESECAKE! 🤤🍓 1000s of you have tried and loved my cheesecake recipe, which I maintain is the best cheesecake you’ll ever have, and this strawberry version is also to die for. The silkiest, creamiest, most luscious cheesecake topped off with a fresh tangy strawberry compote will have you reaching for seconds and thirds and fourths (but who’s counting… 🤫) Grab the recipe now through the link in my bio or go to bakewithzoha.com/best-strawberry-cheesecake 🥰 P.S. My beautiful green saucier is from @lecreuset and I’m obsessed with it 🤩 #strawberrycheesecake #berrycheesecake #cheesecake #newyorkcheesecake #classiccheesecake #bestcheesecake #dessert #baking ♬ original sound – Zoha
Članak se nastavlja posle reklama
iko636/gettyimages.co.uk