Kiš sa spanaćem: Ukus koji se pamti

by | decembar 25, 2023
Kiš sa spanaćem: Ukus koji se pamti

Danas pripremamo izizetno popularno jelo širom sveta – kiš sa spanaćem. Lako se priprema, a ukus će vas oduševiti.

Kiš je jedno od najpopularnijih jela širom planete. Može se pripremati na bezbroj načina, a svaka domaćica ima svoj tajni recept. Jedna od najpopularnijih varijanti ovog jela je kiš od spanaća.

Kiš sa spanaćem: Dostojan i svečane trpeze

Ovo jelo je toliko ukusno, da ga možete pripremiti i za prazničnu večeru ili ručak. Ako nemate vremena da pripremate testo za kiš, možete ga napraviti i od gotovog lisnatog testa. Osim spanaća, u kiš možete dodati i sušeni paradajz u ulju, šunku, kobasicu, slaninu (samo je prethodno propržite – jelo će biti ukusnije). A jednan od recepata koji vam se dopao, a koji smo nedavno objavili, je  nezamenljivi kiš od praziluka.

Na Instagramu smo pronašli odličan, jednostavan recept za pripremu kiša sa spanaćem:

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za kiš sa spanaćem

Sastojci:

Za testo:

  •  300 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 120 g putera
  • 5 kašika hladne vode

Za nadev:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 300 g spanaća
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 250 g rikota sira
  • 1 kašika skroba (gustina)
  • veliki prstohvat soli
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Prvo umesite testo. Pomešajte so, brašno i šećer. U to dodajte isečen puter i 5 kašika vode. Mesite sve dok se ne dobije glatko testo. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru jedan sat.
  2. Ako imate sveži spanać, operite ga, ocedite i sitno iseckajte. A ako je zamrznut, ostavite da se odrmzne, a zatim g aocediet i sitno iseckajte.
  3. Pomešajte sve sastojke za nadev.
  4. Razvijte testo oklagijom na pobrašnjenoj površini i stavite ga u posmazanu tepsiju. rasporedite ga tako da obuhvati i ivice. Izbockajte ga viljuškom. Stavite testo na deset minuta u rernu zagrejanu na 200 stepeni.
  5. Preko testa rasporedite nadev i pecite kiš u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni. Služiti toplo.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

bhofack2/gettyimages.co.uk