Kiš sa spanaćem: Ukus koji se pamti
Danas pripremamo izizetno popularno jelo širom sveta – kiš sa spanaćem. Lako se priprema, a ukus će vas oduševiti.
Kiš je jedno od najpopularnijih jela širom planete. Može se pripremati na bezbroj načina, a svaka domaćica ima svoj tajni recept. Jedna od najpopularnijih varijanti ovog jela je kiš od spanaća.
Kiš sa spanaćem: Dostojan i svečane trpeze
Ovo jelo je toliko ukusno, da ga možete pripremiti i za prazničnu večeru ili ručak. Ako nemate vremena da pripremate testo za kiš, možete ga napraviti i od gotovog lisnatog testa. Osim spanaća, u kiš možete dodati i sušeni paradajz u ulju, šunku, kobasicu, slaninu (samo je prethodno propržite – jelo će biti ukusnije). A jednan od recepata koji vam se dopao, a koji smo nedavno objavili, je nezamenljivi kiš od praziluka.
Na Instagramu smo pronašli odličan, jednostavan recept za pripremu kiša sa spanaćem:
View this post on Instagram
Recept za kiš sa spanaćem
Sastojci:
Za testo:
- 300 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice šećera
- 120 g putera
- 5 kašika hladne vode
Za nadev:
- 300 g spanaća
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 250 g rikota sira
- 1 kašika skroba (gustina)
- veliki prstohvat soli
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Prvo umesite testo. Pomešajte so, brašno i šećer. U to dodajte isečen puter i 5 kašika vode. Mesite sve dok se ne dobije glatko testo. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru jedan sat.
- Ako imate sveži spanać, operite ga, ocedite i sitno iseckajte. A ako je zamrznut, ostavite da se odrmzne, a zatim g aocediet i sitno iseckajte.
- Pomešajte sve sastojke za nadev.
- Razvijte testo oklagijom na pobrašnjenoj površini i stavite ga u posmazanu tepsiju. rasporedite ga tako da obuhvati i ivice. Izbockajte ga viljuškom. Stavite testo na deset minuta u rernu zagrejanu na 200 stepeni.
- Preko testa rasporedite nadev i pecite kiš u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni. Služiti toplo.
Prijatno!