Musaka od tikvica – ukusnija i zdravija od klasične musake
Ako vam je dosadilo da pravite musaku (a obožavate je) stalno na isti način, imamo idealan predlog za vas – musaka od tikvica. Lako se priprema, a ukus će vas oduševiti.
Musaka je tradicionalno jelo i uglavnom se pravi od krompira i mlevenog mesa. Ali, ako želite manje kalorično, a pritom podjednako ili čak ukusnije jelo, predlažemo vam da umesto krompira koristite tikvice. Dobićete mnogo laganiju varijantu svog omiljenog jela, koja se mnogo lakše vari od klasične musake. A baš to nam treba leti.
Kako se priprema musaka od tikvica
Sastojci:
- 2-3 veće tikvice (oko 700 g), isečene na kolutove
- 1 glavica crnog luka, isečenog na
- 450 ml paradajz sosa
- 600 g mlevenog mesa
- 2-4 čena belog luka, ispasirana
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber, po ukusu
- 1½ kašičica sušenog origana
- 1 lovorov list
- 1/8 kašičice mlevenog karanfilića
- 1 šolja rikota sira
- ¼ šolje mlevenog parmezana
- sveže začinsko bilje po izboru, iseckano
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite posudu za pečenje (30x 20 cm) maslinovim uljem.
- Zagrejte ulje u velikom tiganju, na srednjoj temperaturi.
- Dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast i mekan, oko 3-4 minuta.
- Dodajte beli luk i kuvajte još jedan minut.
- Zadim dodajte meso i dinstajte sve dok ne promeni boju. Sve vreme mešajte.
- Dodajte paradaz sos, lovorov list, origano, karanfilić, so i biber. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte dok se sos ne ukuva, oko 15 minuta. Sklonite sa špreta i uklonite lovorov list.
- Na dno tepsije ređajte tikvice, pa preko sipajte meso i rikota sir. Zatim opet stavite sloj tikvica, pa meso, pa rikota sir. Postupak je isti kao i za klasičnu musaku od krompira. Na vrhu treba da budu tikvice koje treba posuti parmezanom.
- Pecite musaku 25-30 minuta, azatim je pospite svežim začinskim biljem po želji.
Napomena: Kada idečete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje bar pola sata, kako bi ispustile višak tečnosti. Zatim ih dobro ocedite i poređajte na papirni ubrus.
Članak se nastavlja posle reklama
Prijatno!
U nastavku je video kako se priprema musaka od tikvica:
Članak se nastavlja posle reklama
meteo021/gettyimages.co.uk