Kako se pravi napuljska pica: 6 tajni koje znaju samo Italijani!

by | novembar 12, 2024
kako se pravi napuljska pica recept

Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli picu, a u nastavku vam otkrivamo i kako se pravi napuljska pica na pravi, italijanski način!

Sećate se scene iz filma „Jedi, moli, voli“ gde lik Julie Roberts priznaje da „ima ljubavnu vezu sa picom“? Ovo je bila ista ona napuljska pica koja je očarala sve koji su posetili Italiju – a koju je vrlo lako pripremiti kod kuće. Dakle, koje su tajne savršenog testa za picu – i kako se pravi napuljska pica?

Otkrivamo tajnu kako se pravi napuljska pica

1. Jednostavnost. Oni koji su putovali u Italiju neće vam dozvoliti da lažu – tamo su najpopularnije (i ukusne) pice Margarita i Marinara. Prva je punjena paradajzom, mocarelom i bosiljkom, druga je punjena paradajzom i belim lukom. Drugim rečima, savršenstvo leži u jednostavnosti!

2. Veoma visoka temperatura. Da biste postigli tu tanku, hrskavu i rumenu koricu, picu treba da pečete na maksimalnoj temperaturi. Ako nemate posebnu pećnicu, koristite kamen za picu.

3. Prirodni sos. Napuljski sos za picu se sastoji samo od paradajza i malo soli. Bez začina, konzervansa ili boja.

4. Sveža mocarela. Napuljska pica koristi svežu i ne previše tečnu mocarelu. Da pica ne postane „vodenasta“ od sira, isecite je prečnika nešto manje od centimetra.

5. Posebno brašno. Brašno namenjeno baš za picu daje pahuljasto, tanje testo – možete ga pronaći u prodavnici ili na mreži.

6. Ohlađeno testo. Ovo nije neophodna stavka, ali testo koje stoji u frižideru 2 dana pre pravljenja pice imaće složeniji i blago orašasti ukus.

Recept za napuljsku picu

Vreme pripreme: 1 sat 10 minuta

Recept je za 6 osoba

Sastojci:

350 grama brašna

Svež kvasac

200 ml vode (mlake)

1 kašičica šećera

Prstohvat morske soli

Maslinovo ulje

Mocarela

Paradajz sos

Svež bosiljak

Beli luk

Priprema:

  1. U malo mlake vode izmrvite svež kvasac i dodajte kafenu kašiku šećera. Ostavite sa strane.
  2. U posebnu posudu prosejte brašno, dodajte so i, kada kvasac nadođe, sipajte i penu od kvasca u brašno. Dodajte malo maslinovog ulja i ostatak vode i zamesite gipko testo. Pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom oko pola sata. (Testo možete umesiti i dan ranije i čuvati u frižideru, kako bi korica bila hrskavija i ukusnija).
  3. Nakon tog vremena, razvucite testo veličine pleha ili kalupa u kojem ćete peći picu. Ako želite da pica bude tradicionalno italijanska, potrudite se da testo bude što tanje razvučeno.
  4. Kada ste stavili testo u pleh, ostavite da odstoji još 20-ak minuta pre nadeva.
  5. Zagrejte rernu na 250 stepeni.
  6. Dok se rerna greje, testo premažite paradajz sosom i dodajte tanko isečenu mocarelu. Preko toga možete da stavite i sitno iseckan beli luk ili beli luk u prahu.
  7. Pecite u zagrejanoj rerni 7 minuta, dok se sir ne istopi, a testo ne dobije zlatnu koricu.
  8. Izvadite iz rerne i dodajte sveže iseckan bosiljak. Prijatno!

Kako se pravi napuljska pica- video recept

DukeII via Getty