Kako se pravi peglana paprika za zimu

by | septembar 12, 2024
Kako se pravi peglana paprika za zimu

Ovih dana dok svi užurbano pripremaju zimnicu, jedan recept posebno je tražen. U pitanju je nezamenljiva peglana paprika. 

Kakva bi to zimnica bila bez kisele crvene paprike. To je jedan od najtraženijih artikala na rafovima marketa tokom cele zime. Dobra vest je da ne morate da kupujete peglanu crvenu papriku – možete lako i sami da je napravite. A mi imamo odličan recept koji uspeva čak i početnicima.

Peglana paprika: I ne znate koliko je zdrava

@murzik823 #кулинариядома ♬ оригинальный звук – Ольга

Članak se nastavlja posle reklama

Kisele paprike odličan su izvor dragocenih probiotika bez kojih nema dobrog varenja niti zdravlja creva. Probiotici su ključni za dobro funkcionisanje imunološkog sistema, a jak imunitet je ono čemu svi težimo i što će nas sačuvati od virusa i bakterija koje haraju u jesenjem i zimskom periodu.

Osim probiotika, u peglanim paprikama ima i obilje vitamina C koji jača imunitet i štit inas od gripa i prehlade. Dakkle, ukus nije jedini razlog zbog kojih ih toliko volimo.

Kako se pripremaju

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

  • 5 kg crvene paprike
  • 1 l vode
  • 500 ml sirćeta
  • 100 g šećera
  • 125 g meda
  • 3 kašike soli
  • 5 g konzervansa
  • 5 g vinobrana
  • 1 koren rena
  • malo bibera u zrnu

Priprema:

  1. Crvene paprike roge uzdužno preseći napola i očistiti od peteljki i semena.
  2. U većoj šerpi sjediniti vodu, sirće, šećer, med i so, pa prokuvati da se sastojci rastu.
  3. Po nekoliko paprika spuštati u ključalu smesu i kuvati oko 3 minuta. Vaditi ih rešetkastom kašikom da bi se ocedile od suvišne tečnosti. Na isti način probariti sve paprike.
  4. Staklene tegle i poklopce oprati i sterilisati u zagrejanoj rerni na 50°C.
  5. Oceđene paprike gusto poslagati u sterilisane tegne, jednu do druge.
  6. Tečnost u kojoj su se paprike kuvale procediti pa dodati u nju konzervans i vinobran te mešati dok se ne rastope. Prelivom napuniti tegle s paprikama, u svaku ubaciti 2-3 zrna bibera i jedan štapić korena rena.
  7. Zatvoriti ih poklopcima i utopliti (obložiti debelim ćebetom) pa ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi. Sutradan ih poslagati u špajz.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Micolino/gettyimages.co.uk