Kako se pravi zdrava i ukusna pita od koprive
U jeku je sezona mlade koprive i to treba maksimalno iskoristiti. A danas je na meniju fantastična pita od koprive. Nema joj ravne.
Od koprive bukvalno svašta može da se napravi – sok (izuzetno zdrav), čorba, pita, kiš, salata, varivo, rižoto… Srećom, na našim prostorima raste u izobilju tako da je svima dostupna i svi mogu da uživaju u ovim preukusnim i vrlo zdravim specijalitetima.
Pita od koprive je raj za nepca – i još čuva zdravlje
Ako do sada niste, obavezno probajte pitu od koprive. Može se napraviti na više načina – sa gotovim korama, sa domaćim korama, kao klasičn apita u jufke ili slagana. Ili gužvana pita, od cepkanih kora kako je mi pripremamo.
Kako god da je napravite, jedno je sigurno – i ukusna je i zdrava. Jer kopriva je prava riznica zdravlja. Ova samonikla, jestiva biljka, sadrži: kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, vitamine A, C, K i B. I još mno0go drugih korisnih sastojaka.
Kopriva odlično čisti krv i bubrege, jača krvnu sliku, pobeđuje anemiju, jača imunitet, izbacuje toksine i višak vode iz organizma… Sve su to više nego dovoljni razlozi da je uvrstite u ishranu što pre. A ono što je nama gurmanima jako važno, sve što smo probali od koprive bilo je preukusno.
Recept za pitu od koprive
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 250 g sveže koprive
- 350 g sitnog sira
- 1 pavlaka
- 5 jaja
- 500 ml kisele vode
- so i biber po ukusu
- malo ulja
- malo susama
Priprema:
- Najpre kratko obaritite koprivu u ključaloj vodi. Izvadite je iz vode i ostavite da se ohladi. Zatim je dobro ocedite i sitno iseckajte.
- Iscepkajte kore za pitu na komade (prstima).
- Umutite jaja i pomešajte ih sa sirom i pavlakom. Zatim dodajte koprivu i dobro promešajte.
- Dodajte kiselu vodu, posolite i pobiberite. Polako dodajite iscepkane kore i mešajte.
- Prespite smesu u podmazanu tepsiju. Pospite susasamom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
A ovo je još jedan način na koji možete napraviti pitu od koprive: