Kako se priprema najukusniji pinđur: Najzdravija zimnica
Priprema zimnice je u punom jeku, a mi danas pravimo pinđur – tradicionalno balkansko jelo. Izuzetno zdravo i ukusno. Otkrivamo vam kako se priprema najukusniji pinđur?
Kako se priprema najukusniji pinđur i šta ga čini toliko ukusnim i zdravim
Pinđur sadrži povrće koje obiluje hranljivim sastojcima i potpuno opravdano se svrstava u zdravu hranu. I bez njega se zimnica ne može zamisliti.
- Paradajz: Paradajz je bogat vitaminom C i vitaminom A, koji su moćni antioksidansi. Takođe sadrži likopen, pigment koji je povezan sa smanjenim rizikom od određenih oblika karcinoma i bolesti srca.
- Crvena paprika: Crvena paprika je odličan izvor vitamina C, koji jača imunološki sistem, poboljšava zdravlje kože i igra ključnu ulogu u regeneraciji tkiva.
- Patlidžan: Patlidžan je niskokaloričan i sadrži vlakna koja pomažu u varenju. Takođe je izvor folata, vitamina B6 i kalijuma, koji su važni za očuvanje zdravlja srca.
- Crni luk: Crni luk ima antiseptička svojstva i bogat je antioksidansima. Sadrži flavonoide i sumpor, koji su korisni za opšte zdravlje.
- Beli luk: Beli luk je poznat po svojim antimikrobnim i protivupalnim svojstvima. Sadrži alicin, jedinjenje koje ima potencijalne blagotvorne efekte na srce i krvne sudove.
U sledećem video snimku možete videti jedan od načina kako se priprema pinđur:
A kako ga mi pripremamo
Sastojci:
- 1 kg crvenih paprika
- 500 g paradajza
- 500 g patlidžana
- 2-3 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 100 ml ulja
- 2 kašike sirćeta
- so i biber po ukusu
- 1 mala ljuta papričica (ako volite ljuti pinđur)
Uputstvo:
Članak se nastavlja posle reklama
- Operite i očistite paprike, patlidžane i paradajz. Paprike se obično peku ili proprže dok ne postanu mekane, a paradajz i patlidžani se blanširaju, pa im se ukloni kožica i iseckaju na sitno.
- Na srednje jakoj vatri, zagrijte ulje u dubokom tiganju. Dodajte sitno seckani crni luk i beli luk te propržite dok ne postanu staklasti.
- Dodajte iseckane paprike, paradajz i patlidžane u tiganj sa lukom. Promiješajte sve sastojke i kuvajte ih na laganoj vatri dok se povrće ne skuva i ne postane mekano, obično oko 30-40 minuta.
- Kada je povrće skuvano, dodajte sirće, so i biber po ukusu. Promiješajte i kuvajte još nekoliko minuta.
- Prebacite pinđur u sterilisane tegle dok je još vruće. Zatvorite tegle i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
- Pinđur se obično čuva u frižideru i može se posluživati kao prilog uz razna jela ili kao namaz na hlebu.
Prijatno!
Kako se sterilišu tegle za zimnicu
Sterilizacija tegli za zimnicu je važan korak kako biste osigurali da konzervirana hrana bude bezbedna za jelo i da se produži njen rok trajanja. Kako se vrši sterilizacija tegla za zimnicu?
Potrebni materijali i oprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- Tegle s poklopcima
- Veliki lonac ili šerpa
- Voda
- Kašika ili hvataljka za tegle
Uputstvo:
- Temeljno operite tegle i poklopce deterdžentom i toplom vodom. Dobro ih isperite.
- Stavite tegle i poklopce u veliki lonac ili šerpu. Prelijte ih vodom tako da budu potpuno potopljeni.
- Stavite lonac na šporet i zagrevajte sve dok voda ne proključa. Nakon što voda proključa, ostavite tegle i poklopce da se kuvaju 10-15 minuta kako biste osigurali potpunu sterilizaciju.
- Nakon što su tegle i poklopci prokuvali, koristite hvataljku za tegle i izvadite i njih i poklopce iz vode. Pazite da ne dodirujete unutrašnjost tegli ili poklopce rukama jer to može kontaminirati sterilizirane površine.
- Ostavite tegle i poklopce da se osuše na čistoj i sterilnoj površini ili na čistoj kuhinjskoj krpi. Ne brišite unutrašnjost tegli, već ih ostavite da se prirodno osuše.
- Kada su tegle i poklopci potpuno suvi, možete ih napuniti pripremljenim pinđurom.
Članak se nastavlja posle reklama
Angelika Mostova/gettyimages.co.uk