Kako se spremaju kisele paprike u tegli? Imamo najbolji recept!

by | avgust 22, 2024
kisele paprike u tegli

Kisele paprike su omiljena zimnica na ovom podneblju. Ukusne, bogate vitaminom C, evo kako se spremaju na starinski način

Uz turšiju i kisele krastavčiće, kisele paprike u tegli su omiljena zimnica. Uz to, one su i zdrave.

Zašto treba jesti kisele paprike zimi:

Prednosti ukišeljenih paprika nisu male. One su zdrav dodatak ishrani u zimskom periodu kada je izbor voća i povrća ograničen, te kada nam je potrebna pažljivo probrana ishrana da bismo održali imuni sistem.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Visok sadržaj vitamina i minerala: Paprike su bogate vitaminom C, vitaminom A, vitaminom K, kao i minerali poput kalijuma i magnezijuma. Kada se paprike kisele, većina tih hranljivih materija se očuva, iako može doći do nekih gubitaka tokom procesa.
  • Probiotici: Probiotici su korisne bakterije koje pomažu u održavanju zdrave crevne flore i poboljšavaju varenje. Međutim, važno je napomenuti da nisu sve vrste kiseljenja fermentacione prirode, pa bi trebalo da proverite način pripreme.
  • Nizak kalorijski sadržaj: Paprike su niskokalorične, što ih čini dobrim izborom za očuvanje zdrave telesne mase. Dodavanjem ukiseljenih paprika u ishranu možete dodati ukus i teksturu jelima bez mnogo dodatnih kalorija.
  • Antioxidanti: Paprike su bogate antioksidantima poput karotenoida i flavonoida, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres u organizmu. Ovi antioksidanti mogu pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Kako se pripremaju paprike za zimnicu?

Pre nego što počnete sa kuvanjem, važno je da pripremite paprike. Svejedno je da li ćete ih seći na šnite, na polovine ili ih ostavljati ucelo, jako je važno da ih otvorite na vrhu, izvadite peteljke i semenke i proverite da li je paprika zdrava. Nakon što ste izvadili seme, papriku dobro operite, a potom i ocedite. Sada je spremna za kuvanje.

Najbolji recept za kisele paprike u tegli

Sastojci (za 4 -5 kg paprika):
1 litar sirćeta
3 litre vode
250 g šećera
150 g soli
1 konzervans

Priprema:
1.Prvo pripremite papriku, operite je, presite na pola i izvadite semenke ili je ostavite celu, po volji.
2.Stavite smesi vode, sirćeta, soli, konzervansa i šećera na šporet, da prokuva. Kada provri, ubacite papriku i ostavite je samo nekoliko minuta, da malo omekani, tek toliko da može da se lepo slaže u tegle.
3.Izvadite papriku, ostavite da se ohladi i ocedi. Tečnost neka se hladi, takođe.
4. Dok se paprike kuvaju, čiste tegle stavite u rernu na 100 stepeni da ih sterilišete.
5. U pripremljene tegle pažjlivo poslažite paprike, ali ne do vrha, jer će one sigurno upiti dosta skuvane tečnosti. Naspite skuvani rasolac i zatvorite tegle celofanom, neka se polako hlade.
6. Pratite ih naredna dva dana, možda ćete morati da dodajete tečnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Kisele paprike u tegli bez konzervansa

Kisele paprike se mogu pripremiti i bez kozervansa, a mi vam donosimo recept Baka Jele:

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

6kg paprike
2 l vode
1 l sirćeta
1 kašika šećera
200 grama soli
lovor, beli luk, biber i peršun po ukusu

Pripema:

Članak se nastavlja posle reklama

1.Pripremite papriku kako je opisano, a zatim prelijte vodom, dodajte sirće, šećer, so. Kada voda provri, izvadite paprike, one treba tek da omekane, ne da se kuvaju.
2. Poređajte paprike u tegle, a između redova dodajte, po ukusu, biber u zrnu, lovor, peršun i beli luk.
3.Pritisnite paprike, pa dobro nalijte tečnošću. Zatvorite metalnim poklopcima.
4. Stavite tegle sa paprikama u rernu i zagrejte na 30 stepeni. Nakon 30 minuta, isključite rernu i ostavite paprike da se hlade.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

Video recept za kisele paprike:

Ako prvi put pripremate zimnicu, svaki savet je od koristi.

 

Janna Danilova/GettyImages