Kremasta piletina sa belim lukom: Francuski recept za savršen ručak
Ova kremasta piletina sa belim lukom je brz i lak recept koji je impresivnog ukusa, a zahteva vrlo malo truda i vremena u kuhinji!
Kada pravim porodični letnji ručak, obožavam da uvodim nova jela od piletine. Pileće meso, naročito belo meso, je moj omiljeni izbor jer se lako i brzo sprema, izdašno je u proteinima, a bez štetnih masnoća.
Naravno, kada pripremam belo meso, strogo vodim računa o sastojcima koje recept pominje, jer ovaj komad piletine lako postaje suv, krt i tvrd. Stoga uvek posežem za kremastim sosovima koji oplemenjuju meso.
Ovaj recept je napravljen sa jednostavnim sastojcim koje imate u kući, što mu je dodatna prednost.
Kako se pravi kremasta piletina sa belim lukom?
Pravljenje ovog obroka kod kuće je mnogo jeftinije od restoranske cene za naručivanje, ali ima neverovatan ukus i fensi sastojke, a sve za manje od 20 minuta. Pritom, kremasta piletina sa belim lukom može se napraviti unapred. Kuvanu piletinu sa sosom možete čuvati u frižideru do tri dana, a da piletina ne postane suva i bezukusna.
Jelo možete služiti uz pire krompir, gratinirani krompir, pirinač, testeninu ili svež hrskavi hleb. Za priloge od povrća, probajte je sa svežom rukolom ili salatom od bebi spanaća, brokolijem pripremljenom na pari, karfiolom ili graškom. Sve ove kombinacije su vanserijski ukusne.
Recept za kremastu piletinu sa belim lukom
Ukupno vreme pripreme: 20 min
Sastojci:
pileća prsa bez kostiju i kože, horizontalno presečena kako biste napravili 4 odreska
¼ kašičice mlevenog crnog bibera
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica sušenog timijana
¼ šolje belog brašna
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika putera ili margarina
Za sos:
1 kašika putera il margarina
1 kašika sveže mlevenog belog luka
½ šolje pilećeg bujona (ili pileća kocka razmućena u pola šolje vode)
300 ml guste pavlake za kuvanje
1 kašičica senfa
½ šolje rendanog parmezana
So i mleveni crni biber, po ukusu
Priprema:
- Pospite piletinu solju, biberom, slatkom paprikom, crnim lukom u prahu i timijanom.
- Uvaljajte piletinu u brašno tako da sve strane budu ravnomerno obložene.
- Zagrejte maslinovo ulje i 1 kašiku putera u velikom, dubokom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i pržite 5-6 minuta
- Izvadite piletinu iz tiganja i ostavite je na tanjir.
- U isti tiganj dodajte puter za sos. Kada se otopi, dodajte beli luk, mešajući 30 sekundi.
Zatim dodajte pileći bujon i kuvajte 1-2 minuta dok ne ispari najmanje polovina tečnosti. Umešajte pavlaku za kuvanje i senf, smanjite vatru na srednju i dinstajte 2 minuta dok se sos malo ne zgusne. - Umešajte parmezan u sos, začinite po ukusu, a zatim vratite piletinu u tiganj na 2-3 minuta ili dok se piletina ne zagreje.
- Poslužite piletinu sa pirinčem, pire krompirom ili testeninom i prilogom parenog zelenila. Pospite sveže seckanim peršunom i malo limunovog soka.
Video recept za kremastu piletinu sa belim lukom</
@cookingtripco Easy and delicious black pepper chicken recipe, para kang kumain sa chinese Restaurant #blackpepperchicken #stirfrychicken #chicken #lutongbahay #ulamideas #recipe #cooking #foodtok #cookingtripco #stirfry #foryou ♬ original sound – Cookingtripco | Cooking Vlog
h4>