Greje bolje od kuvanog vina: Najukusnija kuvana rakija sa suvim voćem
Kuvana rakija sa suvim voćem je egozičnog ukusa i srednje jačine, idealno piće za Badnje veče na otvorenom
Baš kao i kuvano vino, kuvana rakija je tradicionalno zimsko piće, a verzija sa suvim voćem je aromatičnija i ukusnija.
U Srbiji, kuvana rakija predstavlja omiljeni zimski napitak i deo bogate tradicije. Ovo toplije i začinjeno piće često se priprema tokom hladnih meseci, donoseći toplinu i uživanje u zajedništvu. Uobičajeni recept uključuje rakiju, šećer, voće poput jabuka ili korena đumbira, kao i začine poput cimeta i karanfilića. Ovo piće često se poslužuje na različitim društvenim okupljanjima, proslavama i praznicima. Ovaj napitak nosi sa sobom osećaj tradicije i topline, simbolizujući udobnost i srdačnost u hladnim danima.
Kada kuvate rakiju, najbolji izbor je domaća rakija i to šljivovica, ali samo ako spremate tradicionalnu varijantu sa klinčićima ili karanfilićem. Ova aromantična i nežna kuvana rakija bolja je ako se sprema od voćnih rakija: kajsije, breskve, dunje.
Kako se sprema kuvana rakija sa suvim voćem?
Kuvana rakija se sprema brzo i lako, samo morate pripaziti da se alkohol ne zapali.
Sastojci:
1-2 kašike šećera ili meda
200 ml rakije
100 ml vode
Začini: suvo voće, biber ili kora narandže
Priprema:
- U manju metalnu šerpu stavite med ili šećer i počnete da topite na tihoj vatri. Ako pravite rakiju sa šećerom, onda šećer zagrevate dok se ne karamelizuje. Ako pravite sa medom, onda čekate da se med istopi.
- U šerpicu lagano dodajete rakiju sve vreme mešajući, a potom i vodu. Da ne bi bila prejaka, rakija se uvek kuva u odnosu od najmanje 2:1 sa vodom.
- Kada se rakija zagreje ubacite začin po volji: muškarci obično preferiraju kuvano vino, ali nežniji recept podrazumeva suvo voće (kajsije ) ili koru od naranže.
- Kuvajte rakiju dok ne provri, a potom je brzo skinite sa vatre. Vratite i ponovite najmanje tri puta.
- Poslužite toplo.