Greje bolje od kuvanog vina: Najukusnija kuvana rakija sa suvim voćem

by | januar 6, 2024
kuvana rakija sa suvim voćem

Kuvana rakija sa suvim voćem je egozičnog ukusa i srednje jačine, idealno piće za Badnje veče na otvorenom

Baš kao i kuvano vino, kuvana rakija je tradicionalno zimsko piće, a verzija sa suvim voćem je aromatičnija i ukusnija.

U Srbiji, kuvana rakija predstavlja omiljeni zimski napitak i deo bogate tradicije. Ovo toplije i začinjeno piće često se priprema tokom hladnih meseci, donoseći toplinu i uživanje u zajedništvu. Uobičajeni recept uključuje rakiju, šećer, voće poput jabuka ili korena đumbira, kao i začine poput cimeta i karanfilića. Ovo piće često se poslužuje na različitim društvenim okupljanjima, proslavama i praznicima. Ovaj napitak nosi sa sobom osećaj tradicije i topline, simbolizujući udobnost i srdačnost u hladnim danima.

Kada kuvate rakiju, najbolji izbor je domaća rakija i to šljivovica, ali samo ako spremate tradicionalnu varijantu sa klinčićima ili karanfilićem. Ova aromantična i nežna kuvana rakija bolja je ako se sprema od voćnih rakija: kajsije, breskve, dunje.

Kako se sprema kuvana rakija sa suvim voćem?

Kuvana rakija se sprema brzo i lako, samo morate pripaziti da se alkohol ne zapali.

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci: 

1-2 kašike šećera ili meda

200 ml rakije

Članak se nastavlja posle reklama

100 ml vode

Začini: suvo voće, biber ili kora narandže

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema: 

  1. U manju metalnu šerpu stavite med ili šećer i počnete da topite na tihoj vatri. Ako pravite rakiju sa šećerom, onda šećer zagrevate dok se ne karamelizuje. Ako pravite sa medom, onda čekate da se med istopi.
  2. U šerpicu lagano dodajete rakiju sve vreme mešajući, a potom i vodu. Da ne bi bila prejaka, rakija se uvek kuva u odnosu od najmanje 2:1 sa vodom.
  3. Kada se rakija zagreje ubacite začin po volji: muškarci obično preferiraju kuvano vino, ali nežniji recept podrazumeva suvo voće (kajsije ) ili koru od naranže.
  4. Kuvajte rakiju dok ne provri, a potom je brzo skinite sa vatre. Vratite i ponovite najmanje tri puta.
  5. Poslužite toplo.
Liudmila Chernetska/istock/gettyimagesplus